Filter resultaten
Filter wissen
Lessenserie
Rosetta ontmoet de komeet
Deze les gaat over de Rosetta-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). De les bevat demonstraties en proefjes voor de leerlingen om zo kennis te maken met komeetonderzoek.
Po 7 - 8
Les
Hoe hoog is dat?
Leerlingen leren hoe een satelliet hoogte kan meten en waar deze gegevens voor gebruikt worden. Daarna bouwen en spelen ze het Satellietspel. Ze zetten metingen om in code en maken een hoogtekaart.
Po 5 - 6
Lessenserie
Ruimteziek
Veel astronauten hebben last van ruimteziekte. Hoe kun je dat vergelijken met bewegingsziekte op aarde? Deze les laat leerlingen onderzoeken waar bewegingszieken ontstaan door experimenten te oen.
Po 5 - 6
Lessenserie
Het eetbare zonnestelsel
De acht planeten van ons zonnestelsel zijn niet even groot. In deze les leren de leerlingen de verhouding in grootte van de planeten.
Po 5 - 6
Lessenserie
Een vreemde planeet
Hoe worden planeten in ons zonnestelsel onderzocht? In deze les gaan leerlingen zelf "planeten" onderzoeken, zoals dat in het echt ook plaats vindt.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
De sterrenkaart
Kijken naar de sterren en je afvragen hoeveel er zijn. Hoe ze heten en waarom sommige sterren een sterrenbeeld vormen. Dat komt in de les aan de orde.
Po 3 - 4
Lessenserie
Maanmozaïek
De maan is een fascinerend object aan de hemel. Dan is hij er 's avonds, dan overdag. Soms heel, soms half. De les begint met een prentenboek en eindigt met het maken van heel grote maanmozaieken
Po 3 - 4
Les
Project: CanSat competitie
CanSat is een competitie voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs.
Havo 4 - 5
Vwo 3 - 4 - 5 - 6
Lessenserie
De ruimtereis van Rosetta
Bij de bouw van een ruimtesonde zijn wel honderden mensen uit allerlei landen betrokken. Drie van deze mensen vertellen over hun rol bij de ruimtereis van de Rosetta-sonde naar een komeet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Lessenserie
Onderzoek naar Pulsars
Sterrenkundige Samayra Straal doet onderzoek naar pulsars met behulp van onzichtbaar licht.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Lessenserie
De verzonken tralie
Wetenschapper Ruud Hoogeveen geeft uitleg over de 'verzonken tralie', een onderdeel van satellietinstrument Tropomi dat licht in de atmosfeer meet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Lessenserie
Hoe meet je luchtvervuiling?
In deze video demonstreert Professor Pieternel Levelt verstrooiing en absorptie van licht. Met behulp van deze eigenschappen kunnen satellieten luchtvervuiling meten
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Melkwegen
In het heelal zijn miljarden sterrenstelsels, zoals onze Melkweg. Sterrenstelsels bestaan uit miljarden sterren. Dat is ontelbaar veel, maar tegelijkertijd is het heelal ook heel leeg. Hoe zit dan nu?
Po 3 - 4
Lessenserie
Invloed op het weer: oceaanstromen
In deze les bootsen de leerlingen zelf oceaanstromingen na met drie experimenten.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Lessenserie
Klimaten en het weer op aarde
Er zijn vijf primaire klimaatzones: tropisch, droog, gematigd, land- en poolklimaat. In deze les maken de leerlingen posters over de belangrijkste klimaten op aarde.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Lessenserie
Een echte meteoroloog
Wat is het verschil tussen weer en klimaat en hoe doe je zelf weermetingen?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Lessenserie
Waarom biodiversiteit?
Hoe kunnen we onze ecosystemen en onze biodiversiteit beschermen?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Lessenserie
Lunchtrommel op aarde
De organismen op aarde staan op verschillende manieren in verhouding tot elkaar. Maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn afhankelijk van elkaar. Hoe leven de organismen samen?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2