Ruimtevaartprogramma NEMO Night at the Museum

Op vrijdag 6 maart 2020 organiseert NEMO Night at the Museum. Dit is een gratis inspiratieavond voor leerkrachten uit het primair onderwijs. Tijdens de feestelijke avond ontdek je NEMO, kun je aan de slag met workshops en demonstraties en geniet je van muziek op het dak.

Wil je aan de slag met ruimtevaart en sterrenkunde in de klas, dan kan je terecht bij de lezing en workshops van ESERO NL
Wetenschapsjournalist George van Hal gaat in op de vreemde verschijnselen in ons universum, er zijn workshops over de Aarde, Mars en over nog geheel onbekende planeten. Ook kan er een bezoek gebracht worden aan het mobiele planetarium van NOVA.

Algemeen Programma

18.00 uur – Inloop
18.45 uur – Opening
19.00 tot 21:30 uur – Bepaal je eigen programma
21.30 tot 22.30 uur – Borrel en muziek op het dak

Ruimtevaartactiviteiten

Lezing: WAT DE [email protected]#$%^! HEELAL – het kosmisch rariteitenkabinet
Het onmetelijke, uitgestrekte heelal om ons heen is bijzonder inspirerend. Het stemt bescheiden, laat ons nietig voelen en voelt duizelingwekkend groot. Het zit tjokvol onontgonnen kennis die ons meer kan leren over de Grote Vragen van het leven.
… Allemaal waar, maar: daar gaat deze lezing niet over. Want behalve inspirerend is het heelal namelijk ook ongelooflijk RAAR. Hoe raar precies? Dat laat wetenschapsjournalist George van Hal (de Volkskrant), co-auteur van Het Kosmisch Rarireitenkabinet jullie zien. Ga mee op rondreis langs de mafste, grootste, griezeligste en meest bijzondere dingen in het universum.

Workshop Planeet Mars (gr 5-8)
Mars is een van onze dichtstbijzijnde buren, maar toch zijn er nog nooit mensen geweest. Kunnen we ooit wonen op Mars? Tijdens deze workshop maak je hands on kennis met lessen over onze rode planeet en ga je met een paar simpele regels een Marsrover programmeren.

Workshop Planeet Aarde (gr 5-8)
Onze eigen aarde is de enige planeet waarvan we zeker weten dat er leven is. In deze workshop kijken we nader naar verschillende aspecten van deze bijzondere planeet, zoals water, lucht en ijs. Welke invloed hebben deze? We doen proefjes om daar meer over te weten te komen.

Workshop Wat is dat voor planeet? (gr 1-4)
Als we een nieuwe planeet ontdekken, willen onderzoekers daar alles van weten. Ze onderzoeken van veraf, maar als het kan ook van dichterbij. Wat zie je op al die verschillende afstanden wel en niet? Hoe moet je wat je ziet interpreteren?

Het NOVA Mobiel planetarium (gr 1-8)
Het mobiel planetarium van NOVA is een ervaring op zich. Tijdens de voorstelling ziet u het heelal geprojecteerd op de koepel. U maakt een reis door het zonnestelsel en ziet planeten, manen en kometen van dichtbij.


NEMO Night at the Museum