Videotraining

Zwaartekracht

Waarom alles naar beneden valt - maar de maan niet.

Wat valt het snelst? En valt een propje sneller dan een glad blaadje? Wat is boven en beneden eigenlijk en wat heeft dat met de ruimte te maken? In deze video vind je een paar eenvoudige proefjes die je met zwaartekracht in de klas kunt doen. 


Disclaimer: de film is bedoeld voor primair onderwijs en daarom spreken we van 'gewicht' in plaats van 'massa'.
Les
Voel de zwaartekracht
Door de zwaartekracht wordt alles naar de aarde getrokken. Met een proefje toont u dat aan. Leerlingen ervaren ook zelf wat zwaartekracht is.
Po 3 - 4
Les
Hoe ver spring jij?
Wat is zwaartekracht precies? Door het doen van verschillende activiteiten in de gymzaal leren de leerlingen alles over zwaartekracht op aarde en op andere planeten.
Po 5 - 6
Les
Hoeveel weeg jij op andere planeten?
In deze les rekenen de leerlingen met hun gewicht op andere planeten en doen ze een zwaartekrachtexperiment dat het beste in de gymzaal kan plaatsvinden.
Po 7 - 8
Les
In de ban van de zwaartekracht
Wat is zwaartekracht en hoe werkt deze kracht precies? In deze les onderzoeken de leerlingen met een experiment de zwaartekracht op aarde en rekenen ze deze kracht ook voor andere planeten uit.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Zwaartekrachtmodel
Leerlingen experimenteren met het zwaartekrachtmodel, een online omgeving waar zwaartekracht in het heelal gesimuleerd wordt.
Les
Wat doet zwaartekracht?
Hoe werkt zwaartekracht eigenlijk? Ontdek het met een paar eenvoudige experimenten.
Po 1 - 2