Astro PI

Project

16 september 2024 – 24 maart 2025

Een zelfgeschreven computercode naar de ruimte sturen? Dat kan met de Astro Pi, een kleine computer aan boord van het internationale ruimtestation (ISS). Leerlingen kunnen zelf de Astro Pi programmeren, zodat een plaatje op het display verschijnt. Ook kunnen ze metingen in de ruimte verrichten en data naar de aarde sturen. Ervaring met programmeren is niet nodig.

Altijd al een experiment in de ruimte willen doen, of een boodschap willen sturen naar het ISS? Dat kan door een computerprogramma te schrijven voor de Astro Pi, een kleine computer in het internationale ruimtestation ISS. Leerlingen kunnen deze Astro Pi’s programmeren zodat deze een plaatje laat zien op het scherm, of metingen verricht en data terug stuurt naar de aarde. Wie weet mogen jouw leerlingen hun code naar het ISS sturen.

Wat is een Astro Pi?

Een Astro Pi is een Raspberry Pi-computer in een behuizing die speciaal is ontworpen voor omstandigheden in de ruimte. Astro Pi’s hebben ook een aantal sensoren en camera’s. Die kun je gebruiken voor metingen en experimenten in het ruimtestation ISS.
De Astro Pi is eenvoudig te programmeren: met een klein uur oefenen schrijf je al je eerste programma. Door mee te doen met Astro Pi oefenen leerlingen flink met 21e eeuwse vaardigheden. Daarnaast is dit voor leerlingen een unieke kans om direct in contact te komen met een echt ruimtestation.

ESA

Mission Zero: hou het simpel

16 september 2024 – 24 maart 2025
Inschrijving t/m 19 jaar. Meest geschikt voor po: groep 6 t/m 8, vo: klas 1-2 van vmbo-t, havo of vwo

Voor Missie Zero schrijven de leerlingen een simpele code waarbij ze gebruik maken van de kleurensensor van de Astro Pi.  Die kleur wordt gebruikt als achtergrond van hun zelf ontworpen pixelkunst. Het thema van dit jaar is Flora en Fauna in buitenaardse werelden. Het schrijven van de code kost ongeveer een uur.  De code draait gedurende maximaal een halve minuut in het ISS, Het plaatje wordt getoond op het scherm van de Astro Pi en de astronauten kunnen het bekijken. Na afloop ontvangen de leerlingen een certificaat met het tijdstip  waarop de code is uitgevoerd en de locatie van het ISS op dat moment.

 

Mission Space Lab: wetenschap in de ruimte

16 september 2024 – 24 februari 2025
Inschrijving t/m 19 jaar. Meest geschikt voor vo: klas 3 t/m 6, havo-vwo

Bij Mission Space Lab (t/m 19 jaar) schrijven de leerlingen een code waarmee ze de snelheid kunnen berekenen van het ruimtestation. Ze gebruiken daarbij data van sensoren van de Astro Pi over oriëntatie en positie.  Welke sensoren? Dat bepalen ze zelf. Na een check wordt een code naar het ISS geüpload. Ze ontvangen de meetgegevens en een certificaat.

Voor Missie Zero schrijven de leerlingen een simpele code waarbij ze gebruik maken van de kleurensensor van de Astro Pi. Die kleur wordt gebruikt als achtergrond van hun zelf ontworpen pixelkunst.

Mission Zero
Lees meer over Mission Zero

Bij Mission Space Lab (t/m 19 jaar) schrijven de leerlingen een code waarmee ze de snelheid kunnen berekenen van het ruimtestation. Ze gebruiken daarbij data van sensoren van de Astro Pi over oriëntatie en positie. Welke sensoren? Dat bepalen ze zelf. Na een check wordt een code naar het ISS geüpload. Ze ontvangen de meetgegevens en een certificaat.

Mission Space Lab
Lees meer over Mission Space Lab

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de ESERO nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele lessen, nieuwe projecten en trainingen op het gebied van ruimtevaart en sterrenkunde. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer vier keer per jaar.