Mission Zero

Project

16 september 2024 – 24 maart 2025

Een zelfgeschreven computercode naar de ruimte sturen? Dat kan met de Astro Pi, een kleine computer aan boord van het internationale ruimtestation (ISS). Leerlingen kunnen zelf de Astro Pi programmeren, zodat een plaatje op het display verschijnt. Ook kunnen ze metingen in de ruimte verrichten en data naar de aarde sturen. Ervaring met programmeren is niet nodig.

Bij Mission Zero schrijven leerlingen een eenvoudige code. Met de kleurensensor van een Astro Pi computer in het internationale ruimtestation ISS meten ze een kleurwaarde.  Deze kleur wordt de achtergrondkleur in een zelf ontworpen afbeelding die de astronauten kunnen zien tijdens hun dagelijkse taken. Het thema van dit jaar is flora en fauna in buitenaardse werelden.

Hoe doe je mee?

Meedoen kan door registratie via de officiële Astro Pi website.  Dit kan vanaf 16 september 2024. Na registratie kunnen de leerlingen gelijk aan de slag. Ze schrijven hun code online op een website waar ze kunnen zien hoe de Astro Pi reageert op hun code.  Als de code klaar is, dan uploaden ze hem naar ESA.  Na goedkeuring wordt de code op een van de de Astro Pi’s in het ISS gedraaid. Na afloop krijgen de leerlingen een certificaat met daarop het tijdstip waarop de code is uitgevoerd en de locatie waarop het ruimtestation ISS zich toen bevond.

Registreer je team

Mission Zero stap voor stap

Mission Zero is geschikt voor beginners en/of basisschoolkinderen en kan worden voltooid in één sessie van een uur op elke computer met internettoegang. Er zijn geen speciale hardware of voorafgaande codeervaardigheden nodig. Alles kan in een webbrowser worden gedaan.
Op de Astro Pi website staat een praktische handleiding die de leerlingen stap voor stap door het proces loodst.  Linksboven in het scherm kun je de taal instellen.

Naar de handleiding  

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de ESERO nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele lessen, nieuwe projecten en trainingen op het gebied van ruimtevaart.