Les
Licht en donker
leerlingen ervaren de verschillen tussen licht en donker en kunnen natuurlijke en door de mens gemaakte lichtbronnen benoemen. Ook merken zij dat iets doen in het donker erg lastig is.
Po 1 - 2
Les
Waar is de schaduw?
Leerlingen ervaren in deze les zelf dat schaduw ontstaat door een lichtbron en dat de positie daarvan de schaduw bepaalt.
Po 3 - 4
Les
Dag en nacht op de wereld
Leerlingen maken een opstelling waarmee ze ontdekken hoe dag en nacht ontstaan en dat dat niet overal op aarde tegelijk gebeurt. Ze leren ook over dag- en nachtdieren.
Po 3 - 4
Les
Telescoop maken
Leerlingen experimenteren met lenzen. Ze leren dat lenzen het beeld vergroten of verkleinen. Daarna bouwen ze een eigen telescoop met echte lensjes.
Po 3 - 4
Les
Lichtweerkaatsing
Lichtstralen gaan rechtdoor, maar weerkaatsen ook. Hoe werkt dit? De leerlingen experimenteren met lichtweerkaatsing en maken een eigen periscoop om om een hoek te kunnen kijken.
Po 5 - 6
Les
Kleuren in licht
Wit licht is opgebouwd uit verschillende kleuren. Dat is te zien in een regenboog.
In deze les bouwen de leerlingen een spectroscoop om de kleuren uit het witte licht zichtbaar te maken.
Po 7 - 8
Les
Maak je eigen telescoop
In deze les onderzoeken de leerlingen hoe lenzen werken en maken ze zelf een telescoop.
Po 7 - 8
Les
Straling
In het heelal is veel (elektromagnetische) straling, net als op aarde. In deze les leren de leerlingen over verschillende soorten straling en doen experimenten met infrarood en ultraviolet licht.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Kijken naar de hemel
Gedurende een dag zijn er aan de hemel vele kleuren te ontdekken. Hoe ontstaan deze kleurverschillen? Door middel van een aantal experimenten vinden leerlingen antwoord op deze vraag.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Telescopen
In veel gebruiksvoorwerpen zitten lenzen. Hoe komt het dat lenzen dingen voor ons kunnen vergroten? In deze les gaan leerlingen onderzoeken hoe lenzen werken en bouwen ze zelf een telescoop.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De verzonken tralie
Wetenschapper Ruud Hoogeveen geeft uitleg over de 'verzonken tralie', een onderdeel van satellietinstrument Tropomi dat licht in de atmosfeer meet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Onderzoek naar Pulsars
Sterrenkundige Samayra Straal doet onderzoek naar pulsars met behulp van onzichtbaar licht.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Hoe meet je luchtvervuiling?
In deze video demonstreert Professor Pieternel Levelt verstrooiing en absorptie van licht. Met behulp van deze eigenschappen kunnen satellieten luchtvervuiling meten
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2