Boek een training

Neem contact op voor een training op maat
ESERO NL geeft gratis trainingen aan leraren en docenten in het basis- en voortgezet onderwijs en pabostudenten. De trainingen zitten vol demonstraties, proefjes en lesvoorbeelden die je zelf kunt toepassen in de klas. Dat kan fysiek of online. Neem contact op om een training in te plannen voor jou en leraren uit jouw netwerk.

Hieronder vind je voorbeelden van trainingen die ESERO NL kan verzorgen. De genoemde tijdsduren zijn gebaseerd op trainingen op locatie. Een online training is vaak korter. Staat jouw onderwerp er niet bij? Alle trainingen worden op maat gemaakt. Het is ook mogelijk om voor een groter gezelschap (bijv. een scholengroep of regio) trainingen te organiseren of samen een training te ontwerpen. Neem contact op via [email protected] om jouw ideeën te bespreken. 
Basistrainingen voor primair onderwijs
Ruimtevaart en sterrenkunde in de klas
Voor: pabostudenten
Duur: 1,5 uur
In deze training voor pabostudenten duiken we dieper in ruimtevaart als inspiratiebron voor natuur- & technieklessen. We verkennen de maan, de zon en de aarde en bouwen zelf een raketje met behulp van onderzoekend en ontwerpend leren. We proberen activiteiten uit en evalueren samen wat deze manier van leren oplevert. Boek deze training.

Ruimtevaart in de klas 
Voor: leraren primair onderwijs groep 1 t/m 8
Duur: 3 uur
Raketten en satellieten zijn groot en ver weg, en toch zijn heel makkelijk te koppelen aan de beleefwereld van jouw leerlingen. Maak, test en verbeter zelf een raketje. Hoe werkt hij het beste? Bestudeer de aarde via satellieten. Hoe ziet een koraaleiland eruit? Waar vind je water in de woestijn? Bestudeer ontbossing, luchtvervuiling en vind een schat met GPS. De training ‘ruimtevaart in de klas’ maakt het grote klein en zit boordevol lesvoorbeelden. Boek deze training.

Sterrenkunde in de klas
Voor: leraren primair onderwijs groep 1 t/m 8
Duur: 3 uur
Als je naar buiten kijkt, dan zie je direct dat je in het heelal bent: je ziet de zon, de maan en ‘s nachts zie je sterren en planeten. In deze training verkennen we het zonnestelsel. Wat is er te in de ruimte om ons heen? Hoe beïnvloedt de zon ons leven op aarde? Hoe maak je de afstand tussen ons en de maan begrijpelijk? We laten het zien met simpele materialen als bollen, lampen, een strandbal en touw. De training zit vol met praktische lesvoorbeelden.  Boek deze training.
Thematrainingen voor primair onderwijs
Zwaartekracht
Voor: leraren primair onderwijs groep 1 t/m 8
Duur: 1 uur
Zwaartekracht zorgt ervoor dat alles naar beneden valt. Maar valt een golfbal even snel als een pingpongbal? En waarom is een prop papier sneller bij de grond dan een vel papier? Waarom vallen de pinguïns op de zuidpool eigenlijk niet van de aarde af? Kun je iets zo hard gooien, dat het van de zwaartekracht wint? Hoe blijven satellieten ‘zweven’? In deze training ontdek je zelf de antwoorden op deze vragen én leer je welke proefjes je in de klas kunt doen. Boek deze training.

Astronaut voor een dag
Groep: 1 t/m 8
Duur: 1 uur
We beleven een dag uit het leven van een astronaut. Wat merk je van gewichtloosheid? Hoe werken je zintuigen? Wat kun je eten in de ruimte? En wat trek je aan? We ontdekken hoe je dagelijkse dingen doet zoals naar de wc gaan, jezelf wassen en slapen. We gaan proeven als een astronaut en met gymoefeningen ervaren wat een astronaut voelt. Verrassend genoeg leer je van het leven in de ruimte ook veel over je eigen leven op aarde. Boek deze training.

Leven op de maan
Voor: leraren primair onderwijs groep 5 t/m 8
Duur: 1.5 uur
In deze thematraining reizen we af naar de maan en bedenken we hoe je er zou kunnen wonen. Eerst verkennen we de maan: Hoe warm is het? Hoe voelt het om daar te zijn? Met behulp van een marshmallow testen we wat de omgeving met je lichaam zou doen. Daarna leren we je alle survival skills die je nodig hebt op de maan. Zo zuiver je je eigen maanwater en creëer je zelf zuurstof. Tot slot fantaseer je over je eigen maanbasis. Wat ga je er doen en wie of wat neem je mee? Boek deze training.
 
Ruimterobots 
Voor: leraren primair onderwijs groep 5 t/m 8
Duur: 1.5 uur
We duiken in de techniek achter robotarmen, marsrovers en sensoren. Dat is makkelijker dan je denkt. Je vindt dezelfde technieken in speelgoed en apparaten bij jou in huis. In de training halen we speelgoed uit elkaar. Wat zit er van binnen en hoe werkt dat? Om te ontdekken hoe je iets maakt dat kan bewegen, zetten we zelf een simpele robotarm in elkaar. Hoe zorg je ervoor dat iets beweegt zoals jij dat wil? We ontdekken hoe je iets elektrisch aandrijft met koperdraad en magneten. Aan het eind van deze training heb je iets geleerd over techniek, robotica, mechanica en programmeren. Boek deze training.
Voortgezet onderwijs
Inspiratieworkshop
Voor: docenten voortgezet onderwijs vmbo, havo en vwo klas 1 t/m 6
Duur: 45 minuten – 1,5 uur
De workshops voor het voortgezet onderwijs worden door ons volledig op maat gemaakt. Samen spreken we een thema af. ESERO zorgt ervoor dat de inspirerende activiteiten en lesvoorbeelden over de ruimte die aansluiten bij jouw doelgroep (klas, niveau, vak of vakoverstijgend). Denk aan proefjes waarmee je verschijnselen in het heelal en op aarde kunt verklaren, websites waarmee je actuele satellietbeelden kunt analyseren, ontwerpopdrachten voor ruimtemissies of projecten van de  European Space Agency waar leerlingen aan mee kunnen doen. Boek deze training.