VO
Project

CanSat competitie

Schooljaar 2024-2025
Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. Leerlingenteams bedenken, bouwen en testen hun eigen satelliet. Ze nemen het op tegen teams uit het hele land. De tien beste teams krijgen de kans hun Cansat met een echte raket te laten lanceren tot 1 km hoogte. 
Ben jij een leerling? Lees dan hier verder.
Wat is CanSat?
CanSat is een competitie voor scholieren in de bovenbouw HAVO en VWO. Leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet met een microprocessor en sensoren of bewegende onderdelen en testen deze. De beste 10 teams mogen hun CanSat met een echte raket lanceren. De scholieren doen ervaring op in het bouwen van een apparaat dat aan specifieke eisen moet voldoen. Ook leren ze in een team samenwerken en plannen door hun individuele werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. 
Cansat kan als profielwerkstuk gedaan worden of als Technasiummeesterproef . Maar gewoon meedoen omdat je het leuk vindt, kan natuurlijk ook.
De winnaar van de Nederlandse competitie wordt samen met andere winnende Europese teams uitgenodigd voor een feestelijk eindevenement bij ESA/ESTEC in Noordwijk.
Meedoen met CanSat
Wil je meedoen aan de CanSat competitie 2024-2025?  Je hebt dan een HAVO/VWO- team nodig met minimaal 3 en maximaal 6 leerlingen tussen de 14 en 19 jaar en een begeleidende docent.  Heb je een team met VMBO-leerlingen? Dan willen we graag eerst even overleggen met de docent.
Aanmelden kan tussen half september en half oktober 2024 door het insturen van een proposal. Het formulier hiervoor staat vanaf begin september online.

Interesse om mee te doen? Vul dan dit formulier in, en we sturen je een mailtje zodra de inschrijving begint. 
Planning CanSat 2024-2025
Data onder voorbehoud
17 oktober                      deadline insturen proposal
eind oktober                   bekendmaking geselecteerde teams
begin november            verzending CanSat Starter Kit  
16 november                  online introductie voor docenten en leerlingen
Half januari                     deadline insturen progress report
Eind januari                    testdag
Half februari                   deadline insturen final design
Begin maart                    bekendmaking geselecteerde teams voor lanceerdag
21 maart                         lanceerdag (back up 28 maart)
10 april                            deadline insturen van Final Paper
19 april                            finale

Compilatie CanSat competitie