Videotraining

Leven in de ruimte

Hoe is het om gewichtloos te zijn?

Waarom zijn astronauten in het International Space Station gewichtloos? En hoe gaat eten, slapen en naar de WC gaan? In deze video zie je een paar eenvoudige proefjes die je kunt doen om leerlingen dit te laten ervaren. 

Deze video is gemaakt in samenwerking met Space Expo.
Les
Voel de zwaartekracht
Door de zwaartekracht wordt alles naar de aarde getrokken. Met een proefje toont u dat aan. Leerlingen ervaren ook zelf wat zwaartekracht is.
Po 3 - 4
Les
Het ruimtepak
Aan welke eisen moet een ruimtepak voldoen? In de ruimte hebben astronauten namelijk te maken met extreme omstandigheden. De leerlingen testen verschillende materialen en ontwerpen een ruimtepak.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Satellieten bekijken de aarde
Boven ons hoofd zweven zo’n 600 werkende satellieten. Maar wat doen ze eigenlijk? In deze les ontdekken leerlingen waar satellieten voor gebruikt worden en hoe het kan dat ze niet neerstorten.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Gewichtsloosheid en het lichaam
Wat gebeurt er met het lichaam van een astronaut als hij een half jaar in het ruimtestation verblijft? De leerlingen onderzoeken met experimenten wat gewichtsloosheid doet met een menselijk lichaam.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Omstandigheden op aarde
Leerlingen doen experimenten om de verschillen tussen de ruimte en aarde te onderzoeken.
Po 7 - 8
Les
In het ISS
Hoe overleef je in een ruimtestation dat rond de aarde zweeft. Verschillende systemen zorgen ervoor dat astronauten goed kunnen (over)leven. Terwijl dat op aarde juist heel vanzelfsprekend is.
Po 7 - 8
Les
Astronautenpak
Een astronautenpak moet een ruimtereiziger goed beschermen. In deze les worden materialen getest zodat je weet welke je moet gebruiken voor een beschermende laag om de "ballonastronaut"
Po 7 - 8
Les
Zwaartekrachtmodel
Leerlingen experimenteren met het zwaartekrachtmodel, een online omgeving waar zwaartekracht in het heelal gesimuleerd wordt.