Videotraining

Licht en kleuren

Ontrafel het heelal door naar licht te kijken

Uit licht kun je ontzettend veel informatie halen. Zo kun je letterlijk zien hoe warm sterren zijn en welke stoffen er in de atmosfeer zitten. Maar om dat te kunnen moet je eerst weten wat licht is. In deze video zie je een aantal eenvoudige activiteiten over licht en kleur die je eenvoudig in de klas kunt doen. 

Deze video is gemaakt in samenwerking met NEMO Science Museum.
Les
Kleuren in licht
Wit licht is opgebouwd uit verschillende kleuren. Dat is te zien in een regenboog. In deze les bouwen de leerlingen een spectroscoop om de kleuren uit het witte licht zichtbaar te maken.
Po 7 - 8
Les
Kijken naar de hemel
Gedurende een dag zijn er aan de hemel vele kleuren te ontdekken. Hoe ontstaan deze kleurverschillen? Door middel van een aantal experimenten vinden leerlingen antwoord op deze vraag.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Straling
In het heelal is veel (elektromagnetische) straling, net als op aarde. In deze les leren de leerlingen over verschillende soorten straling en doen experimenten met infrarood en ultraviolet licht.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De verzonken tralie
Wetenschapper Ruud Hoogeveen geeft uitleg over de 'verzonken tralie', een onderdeel van satellietinstrument Tropomi dat licht in de atmosfeer meet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Hoe meet je luchtvervuiling?
In deze video demonstreert Professor Pieternel Levelt verstrooiing en absorptie van licht. Met behulp van deze eigenschappen kunnen satellieten luchtvervuiling meten
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Kijken naar luchtvervuiling
In deze les werken de leerlingen met de satellietmetingen van stikstofdioxide.
Vwo 2 - 3
Les
Satellieten en Aardobservatie
NLT-module over hoe we de metingen van satellieten kunnen gebruiken om processen op aarde in kaart te brengen. De module gaat zowel over hoe de satellieten meten als hoe we de data kunnen gebruiken.
Vwo 5 - 6
Les
Nationale lichtmeting
Meet de kleuren van het licht met een spectroscoop
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2