Lesmaterialen, -ideeën en proefjes voor het voortgezet onderwijs

Ruimte voor perspectief

Ruimte voor perspectief in het voortgezet onderwijs

Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding – ook bij middelbare scholieren. Het roept vragen op, daagt uit tot nadenken en maakt abstracte concepten tastbaar. Maar ruimtevaart is niet alleen spannend, het is ook bijzonder veelzijdig: het biedt context voor een breed scala aan vakken, van natuurkunde tot maatschappijleer, van biologie tot informatica.

ESERO Onderwijs helpt docenten om ruimtevaart in te zetten om lesstof betekenisvol en actueel te maken. Wij bieden gratis lesmateriaal, trainingen en toegang tot internationale educatieve projecten. En we zijn er altijd voor inspiratie, ondersteuning of het meedenken over lessen of projecten. Neem daarvoor contact op via info@esero.nl.

Ruimtevaart in het VO

Ruimtevaart raakt aan grote thema’s als duurzaamheid, technologie, data en het menselijk bestaan. Denk bijvoorbeeld aan:

Natuurkunde: Waarom ben je gewichtloos in de ruimte? Hoe werkt een raket? Wat is ontsnappingssnelheid? Hoe beïnvloedt straling het menselijk lichaam?

Aardrijkskunde: Hoe meten satellieten de afname van bossen, de uitstoot van broeikasgassen of het smelten van poolkappen?

Biologie: Hoe overleef je in het ISS? Wat is de rol van bomen in CO₂-opslag? Hoe zie je biodiversiteit vanuit de ruimte?

Geschiedenis: Hoe bepaalden we vroeger tijd en plaats – en hoe doen we dat nu met GPS en satellieten?

Maatschappijleer: Van wie is de ruimte eigenlijk? Wat zijn de ethische en politieke vragen rond ruimtevaart, de maan en data?

Informatica: Hoe werkt satellietnavigatie? Wat is encryptie, en waarom is het belangrijk bij GPS-signalen?

Wiskunde: Hoe worden afstand, snelheid en banen van satellieten berekend?

En daarnaast is ruimtevaart ook uitermate geschikt voor Onderzoek & Ontwerpen (O&O) en Technologie & Toepassing (T&T). Leerlingen kunnen in projectvorm werken aan realistische ruimtevaartuitdagingen. Denk aan het ontwerpen van een maanbasis in het internationale Moon Camp-project, of het bouwen van een satelliet bij CanSat.

ESERO Onderwijs: jouw partner in de klas

Wij helpen scholen en docenten om ruimtevaart in te zetten voor toekomstgericht en actueel onderwijs. Wij bieden:

Of je nu een losse les wilt verrijken of een projectweek wilt opzetten – bij ESERO onderwijs vind je ruimte voor perspectief.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de ESERO nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele lessen, nieuwe projecten en trainingen op het gebied van ruimtevaart en sterrenkunde. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer vier keer per jaar.