Lesmaterialen, -ideeën en proefjes voor het basisonderwijs

Ruimte voor perspectief

Wil jij jouw les verrijken met gratis leuk en inspirend lesmateriaal?

Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding van leerlingen. Mysterieuze planeten, zwevende astronauten, indrukwekkende rakketen of spannende satellieten, het is dé ideale manier om vakken als rekenen, wereldoriëntatie, techniek en ontwerpen of taal aantrekkelijk te maken. En ESERO NL biedt een heel aantal lessen en proefjes om je hierbij te ondersteunen.

Ontwerpen en onderzoekend leren

Met onderzoekend en ontwerpend leren kan je al in de eerste klassen beginnen. En ruimtevaart kan je lessen daarbij verrijken.

Laat je leerlingen bijvoorbeeld een eigen raket bouwen! Bij het overzicht van lesmaterial kan je daarvoor lessen en handleidingen vinden. Bijvoorbeeld ‘bouw je eigen luchtraket‘, of voor de allerkleinsten ‘ontwerp je raket’. Een overzicht van alle lessen voor PO ontwerpen en techniek vind je hier.

Maar ook naast de kant- en klare lessen die je vind in ons lessenoverzicht, kan je je lessen verrijken met ruimtevaartthema’s. Als het bij wereldoriëntatie gaat over kaarten en beelden van de aarde, kan je noemen dat die foto’s vaak door satellieten worden gemaakt. En hoe maak je een satelliet? Welke onderdelen horen daarbij? Iets voor de energie (zonnepanelen), communicatie met de aarde (antenne), een camera, bescherming tegen de kou (isolatie).

Wereldoriëntatie en aardrijkskunde

Satellieten houden de aarde dag en nacht in de gaten. Ze meten bijvoorbeeld hoe het met het klimaat gaat,  of het ijs smelt, wat er allemaal op aarde te zien is. In onze lessendatabase vind je voorbeeldlessen.

Satellietbeelden kunnen goed worden ingezet bij Aardrijkskunde en lenen zich voor lesgeven met de geografische vierslag: 1. waarnemen (wat zie ik?) 2. herkennen (zie ik dit vaker?) 3. verklaren (waarom daar?) en 4. waarderen (hoe gaat dit zich ontwikkelen?). Recente satellietbeelden van Nederland kan je vinden op het satellietdataportaal, door te zoeken op je eigen plaatsnaam. Hulp nodig met het vinden van satellietbeelden? Neem contact op met info@esero.nl.

 

Het heelal

Is er leven in het heelal? Hoe groot is de maan? Welke planeten zijn er allemaal? Hoe lang duurt een jaar op Mercurius? 

Bijna geen leerling die niet enthousiast wordt van het heelal. Los van wereldoriëntatie kan je lessen over het heelal ook inzetten bij knutselen of  rekenen.

Heb je meer vragen over hoe je ruimtevaart kan inzetten tijdens jouw les? Of wil je een keer een training volgen? Neem dan contact op met info@esero.nl

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de ESERO nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele lessen, nieuwe projecten en trainingen op het gebied van ruimtevaart en sterrenkunde. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer vier keer per jaar.