Training

Ruimtevaart & Sterrenkunde in de klas

donderdag 20 oktober
Hoe groot is het heelal? Waarom sturen mensen satellieten de ruimte in? En hoe werkt een raket eigenlijk? Het heelal zelf is niet alleen immens, de fascinatie die kinderen hebben voor de planeten en sterren is minstens zo groot. Hoe vertaal je dat in leuke en leerzame lessen binnen wetenschap en techniek? Ontdek het tijdens de training Ruimtevaart & sterrenkunde in de klas. 
Schrijf je in
Praktische informatie
Voor: leerkrachten in het basisonderwijs, groep 1 t/m 8
Wanneer: 20 oktober 2022, 14.30 - 16.00 uur
Waar: online
Prijs: gratis

De training wordt gegeven door ESERO NL's trainingspartner WisMon.
Schrijf je in
Wat ga je doen?
Ruimtevaarttechnologie, zoals aardobservatie en gps, is sterk verweven met onze levens. Ook in het hier en nu van je klas vind je de fenomenen van de ruimte terug. Hoe maak je dat met simpele middelen tastbaar voor je leerlingen? Dat leer je in deze training.

Je ontdekt hoe je met ruimtevaart en sterrenkunde invulling kunt geven aan lessen en hoe je daarin aansluit bij de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren. Met de schat aan gratis lesvoorbeelden breng je het geleerde direct in de praktijk. Je lessen bouw je eenvoudig op aan de hand van deze vier onderwerpen:

– Onze plek in het heelal: leerlingen bekijken hun plek op aarde via google maps, spelen het zonnestelsel na en bestuderen de seizoenen met een lamp en bol van piepschuim.

– Raketten: leerlingen bouwen zelf verschillende soorten raketjes en ontdekken al ontwerpend, testend en verbeterend principes als luchtdruk en de derde wet van Newton.

– Satellieten: leerlingen ontdekken de basisprincipes van aardobservatie. Ze zoeken naar de verstopte schat in het lokaal met behulp van 3 fictieve satellieten.  

– Afstanden in het heelal: Leerlingen maken verschillende schaalmodellen en brengen de afstanden tussen planeten in kaart. Aan de hand van druiven, cherrytomaatjes, peperkorrels en rozijnen, krijgen leerlingen een gevoel bij de immense grootte van ons heelal.
Schrijf je in
Datum: donderdag 20 oktober
Locatie: Online
Niveau: PO
Prijs: Gratis
Schrijf je in
Datum: donderdag 20 oktober
Locatie: Online
Niveau: PO
Prijs: Gratis