Het aanbod voor leerkrachten en leerlingen

ESERO NL ondersteunt leerkrachten en docenten die met thema's uit de ruimtevaart en sterrenkunde in de klas aan de slag willen. Samen met partners uit binnen- en buitenland biedt ESERO NL daarvoor lessen, projecten en trainingen aan. Dankzij financiers ESA (European Space Agency) en NSO (Netherlands Space Office) is dit aanbod gratis.

De ESERO visie

Ruimtevaart fascineert veel kinderen en jongeren (en volwassenen). Dat maakt dit onderwerp een uitstekende context voor veel b├Ęta en technische vakken. Wetenschap en technologie kunnen zo toegankelijk en vertrouwd gemaakt worden voor leerlingen. Van groep 1 in het primair onderwijs tot en met de eindexamenklassen in het voortgezet onderwijs.

Ruimtevaart en sterrenkunde blijken dan vaak veel dichterbij dan leerlingen denken. En heeft alles te maken te hebben met hun directe leefwereld. Van de atomen waar ze uit bestaan, de maan die ze vaak aan de hemel zien, tot en met de vele praktische toepassingen uit de ruimtevaartindustrie in hun dagelijks leven, zoals navigatie en het weerbericht. In de lessen en projecten van ESERO gaan ze daar praktisch en actief mee aan de slag.

ESA astronaut Luca Parmitano.

ESERO in de klas

Met lessen van ESERO is het makkelijk stof uit een groot aantal vakken, leergebieden en methodes te verrijken en verdiepen. Bijna elke les is los te geven en de meesten duren tussen 30 minuten en 2 uur.

Het lesmateriaal is gratis te downloaden en bevat alle informatie die nodig is om de les te kunnen geven: een materialenlijst, een lesopzet, achtergrondinformatie en werkbladen voor de leerlingen. Download de les vandaag, en gebruik het morgen al in de klas.

Naast deze korte lessen, vind je bij ESERO NL ook projecten met een langere looptijd. Dit kunnen lessenseries zijn, maar ook nationale of internationale competities. Zo kan je met Astro Pi bijvoorbeeld je zelf geschreven code naar het ISS sturen, en worden zelfgebouwde satellietjes van leerlingen uit bovenbouw VO met een echte raket gelanceerd in het CanSat project. Kijk hier voor een overzicht van het aanbod.

ESERO biedt allerlei soorten lesmateriaal aan wat leerkrachten kunnen gebruiken om de kinderen in hun klas uit te dagen.

Andre Kuipers en de bemanning bezoeken NEMO.

ESERO trainingen

ESERO biedt verschillende trainingsmogelijkheden om met het thema ruimtevaart aan de slag te gaan met wetenschap en technologie in de klas. Tijdens een trainingssessie word je eigen kennis verbreed en ga je actief aan de slag met het eigen lesmateriaal.

Agenda: evenementen, cursussen & trainingen

In de ESERO agenda staan evenementen, cursussen en trainingen die door het hele land worden gegeven waarmee je meer te weten komt over ruimtevaart in de klas. Deze activiteiten worden door het ESERO team en in samenwerking met diverse partners georganiseerd.

Partners

ESERO NL werkt samen met verschillende partijen om het lesmateriaal, de projecten en de agenda te maken. ESERO NL is een initiatief van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA), gefinancierd door ESA en NSO en uitgevoerd door NEMO.

Bekijk alle partners

Breng ruimtevaart in jouw klas

ESERO NL biedt lesmaterialen voor primair- en voortgezet onderwijs: losse lessen, series en uitdagende projecten. Het materiaal is gratis en kan direct worden gedownload.