Artikel

50 jaar mensen op de maan

In de nacht van 20 op 21 juli 1969 landden de eerste mensen ooit op de maan. Neil Armstrong sprak de beroemd geworden woorden “It’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind”.
De race naar de maan

De maanlanding is het hoogtepunt van de ruimtevaartwedloop tijdens de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie was in 1957 de eerste die een satelliet in een baan rond de aarde bracht. De Amerikanen waren zowel onder de indruk als geschrokken. President John F. Kennedy besloot daarom in 1961 om zo snel mogelijk een mens naar de maan te brengen.

Het Apolloprogramma

Het Apolloprogramma van NASA omvatte 18 missies. De eerste drie missies hadden geen nummer. De vierde missie kreeg de naam ‘Apollo 1’, ter ere van de astronauten die omkwamen bij een brand tijdens een test. Daarna is men gaan tellen vanaf 4 (de derde missie zonder nummer werd niet meegeteld, omdat dit enkel een rakettest was). Apollo 4, 5 en 6 waren onbemande testmissies en Apollo 7 was een testmissie waarbij astronauten enkele dagen in een baan rond de aarde draaiden.

Vanaf Apollo 8 was duidelijk hoe de maanlanding moest verlopen. Een zeer grote raket (109 meter hoog) brengt een ruimteschip in een baan rond de aarde. Dat ruimteschip lanceert daarna zichzelf naar de maan. Via een aantal ingewikkelde manoeuvres wordt het ruimteschip klaar gemaakt voor de maanlanding. Na de maanlanding keert alleen de commandomodule met de drie astronauten weer terug op aarde. Tijdens Apollo 8, 9 en 10 werden onderdelen van deze procedure succesvol getest.

Apollo 11 werd op 16 juli 1969 gelanceerd. Op 20 juli landde de maanmodule “Eagle” op de maan en een paar uur later, op 21 juli om 3:56 Nederlandse tijd zette Neil Armstrong zijn voet op de maan. Op 25 juli keerde de bemanning weer veilig terug.

Er zouden hierna nog 5 succesvolle maanlandingen plaatsvinden waarbij 12 astronauten voet op de maan hebben gezet. Apollo 13 werd afgebroken door een ontploffing in een zuurstoftank. Na 1972 is er geen mens meer op de maan geweest.

Lessen die aansluiten bij deze gebeurtenis:
Het mannetje op de maan
Op reis naar de ruimte
Hoe ziet de maan eruit?
Hoe ver spring jij?
Maansverduistering en maanfasen
Hoe word je een ruimtevaarder?
Wonen en werken op de maan
Een raket maken
Een zachte landing
Lessenserie: Reizen naar de maan