Nieuws

CanSat-testdag een groot succes!

Leerlingen bedenken een missie voor hun zelfgebouwde satellieten

Op de CanSat-testdag hebben ruim 150 scholieren uit het hele land hun eigen satelliet uitgeprobeerd. In deze wedstrijd van ESERO NL en Netherlands Space Office (NSO) worden ze uitgedaagd een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje CanSat te bouwen en programmeren. Na deze testdag worden 10 finalisten gekozen voor de lanceerdag op vrijdag 22 maart. Dan worden de mini-satellieten op het Artellerie Schietkamp ’t Harde met een echte raket gelanceerd.


Op deze testdag leerden de scholieren van Jolien Diekema van NSO waar satellietdata voor wordt gebruikt. Vragen over hun CanSat en alles waar ze in dit project tegen aanlopen, konden ze voorleggen aan studenten van DARE, de raketbouwvereniging van de TU Delft. De studenten testten de communicatie van hun CanSat door vanaf het dak van NEMO Science Museum contact te maken met de andere teamleden aan de overkant van het water op zo’n 300 meter afstand.

CanSat-competitie
Dit jaar doen 29 teams uit de bovenbouw van havo en vwo mee aan de CanSat-competitie. Ieder team bouwt en programmeert een satelliet met een door henzelf bedachte missie. De satelliet doet metingen vanuit de lucht en stuurt de data terug. Daarvan gaan 10 teams met de best beoordeelde satellieten door naar de lanceerdag op vrijdag 22 maart. Vanaf september kunnen nieuwe teams zich inschrijven voor de volgende CanSat competitie.