Nieuws

Gedeeltelijke zonsverduistering 10 juni 2021

Op donderdag 10 juni 2021, tussen ongeveer 11:20 en 13:30 uur vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland plaats. De maan schuift dan voor de zon langs. Op het maximum, rond 12.22 uur, wordt bijna 30% van de zon door de maan bedekt. Niet genoeg om het zichtbaar donkerder te maken. Wil je de zonsverduistering bekijken, dan heb je een eclipszonnebril nodig. Kijk nooit rechtstreeks in de zon, dat kan je ogen onherstelbaar beschadigen.


Wat is een zonsverduistering?
 Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon schuift. Vanaf de aarde gezien staat de maan dan voor de zon, waardoor wij deze niet meer kunnen zien. Jouw plek op de aarde bepaalt jouw zichthoek en die bepaalt weer of je een volledige, gedeeltelijke of helemaal geen zonsverduistering kan zien.
 Voor een zonsverduistering is het nodig dat de maan precies in de richting van de zon staat. Zonsverduisteringen vinden dus altijd plaats tijdens Nieuwe Maan. De zon schijnt dan op de kant van de maan die wij niet kunnen zien. Maar niet iedere Nieuwe Maan is er ook een zonsverduistering. Dat komt omdat de baan van de maan om de aarde een beetje geheld is: de ene keer gaat de maan vanaf de aarde gezien iets boven de zon langs, de ander keer er onderdoor.

Veilig kijken
 Wil je naar de zonsverduistering kijken, zorg dan dat je dit op een veilige manier doet. Kijk nooit zonder goede bescherming rechtstreeks naar de zon; dat kan je oog onherstelbaar beschadigen. Gebruik een speciaal eclipsbrilletje.
Op hemel.waarnemen.com vind je meer informatie over veilig naar de zon kijken

Lessen over zonsverduistering
Zonsverduistering (groep 5-8 PO)
Maanfasen en verduisteringen (klas 1-2, VO)