Artikel

Het heelal in NEMO en in de klas

Het heelal spreekt tot de verbeelding. In de nieuwe NEMO-tentoonstelling ‘Leven in het heelal’ kunnen leerlingen op ontdekkingsreis naar de verste uithoeken van het heelal. Om de onderwerpen uit de tentoonstelling verder uit te diepen hebben wij de bijpassende lesideeën van Ruimtevaart in de klas onder elkaar gezet.
Leven
Leven op aarde kan zich aanpassen aan extreme omstandigheden. In NEMO zie je een paar voorbeelden. Zou er elders in het heelal ook leven zijn?

Les bij dit thema:
Is er leven in de ruimte?
Extreem leven
Straling
Hoe weten astronomen uit welke stoffen planeten en sterren ver van ons vandaan bestaan? Door heel goed te kijken naar de spectra die ze uitstralen. Dat is de basis van veel astronomisch onderzoek.

Lessen bij dit thema:
Straling
Exomars, onderzoek naar leven
Straling
Meteorieten
In de tentoonstelling ‘Leven in het heelal’ kan je onze aarde beschermen tegen gevaren uit de ruimte, zoals meteorieten. Maar wat gebeurt er als zo’n meteoriet toch inslaat op aarde? In NEMO kan je zo’n meteoriet ook echt aanraken.

Les bij dit thema:
Meteoren, meteorieten en kraters

Meteoriet
Afstanden
Op NEMO’s ruimtefiets leg je lichtjaren in seconden af en dan nog ben je niet ver gekomen. Afstanden in het heelal zijn enorm.

Les bij dit thema:
Reis door de ruimte in machten van 10

Ruimtefiets
Sommige sterren lijken samen een figuur voor te stellen; een sterrenbeeld. Bijvoorbeeld Orion of het Steelpannetje (de Kleine Beer). Maar hoe ziet het eruit als je vanuit een andere hoek kijkt?

Lessen bij dit thema:
Sterrenbeelden in 3D
Afstanden meten in het heelal
Steelpan
Zo enthousiast over het heelal dat u met de klas een bezoek wilt brengen aan de tentoonstelling ‘Leven in het heelal’? Voor scholen biedt NEMO veel extra’s bij de tentoonstelling: Werkbladen, de workshop Planeetonderzoek met een inleidende en afsluitende les, en zelfs een zwaartekrachtspel.