Nieuws

Leerlingen ontmoeten echte astronauten in NEMO Science Museum

"Jullie zijn de astronauten van de toekomst”

AMSTERDAM – Een echte astronaut ontmoeten, wie wil dat niet? Woensdag 2 oktober, tijdens de Astronautendag van ESERO NL in NEMO Science Museum in Amsterdam, kregen leerlingen uit zes schoolklassen van het basis- en voortgezet onderwijs deze kans. Twee astronauten, de Amerikaanse Mary Ellen Weber en Brits-Amerikaanse Richard Garriott, bezochten het wetenschapsmuseum om met de leerlingen in gesprek te gaan en hun brandende vragen te beantwoorden. 

Weber ging tijdens haar astronautencarrière twee keer de ruimte in: een keer in 1995 en een keer in 2000. In totaal is de Amerikaanse bijna 19 dagen in de ruimte geweest, waarin ze zo’n 300 keer rond de aarde draaide. Garriott trad in 2008 in de voetsporen van zijn vader, astronaut Owen Garriott, toen hij als een van de eerste ruimtetoeristen naar het ISS reisde. 

Astronauten in de dop
De 132 leerlingen, tussen 10 en 15 jaar, steken niet allemáál hun hand op als presentator Pascal Tan vraagt wie er astronaut wil worden. Astronaut word je ook niet zomaar. Onderwijs, met de nadruk op technische vakken als wis- schei- en natuurkunde is erg belangrijk, maar er is niet één opleiding waarmee je het tot ruimtevaarder schopt. “Elk land heeft een eigen selectie- en trainingsproces, maar in elk geval wordt gezocht naar mensen die goed zijn in veel verschillende dingen”, zegt Weber. “Doe veel dingen en doe ze zo goed als je kan!”

“Als je alvast wil oefenen”, zegt Garriott, “kun je dat misschien wel het best doen door een achtbaanrit te maken. Dan voel je even de drukkende G-krachten van een raketlancering maar ook het gewichtloze, waar je in de ruimte continu in zit.”

“Ik ben jaloers op jullie allemaal”, zegt Weber. "We gaan in de toekomst naar Mars. Ik ben te oud, maar jullie hebben precies de goede leeftijd om over 25 jaar onderdeel te zijn van de eerste bemanning. Voor die tijd moet nog veel op het gebied van ruimtevaarttechnologie gebeuren. Daar hebben we jullie hulp hard bij nodig! Iedereen die hard werkt kan astronaut worden." Daar sluit Garriott zich bij aan: “Heb doorzettingsvermogen. Als je iets echt wil, zoals astronaut worden, blijf doorzetten en ga ervoor!”

Kennismaking met ruimtevaart
De Astronautendag is onderdeel van de door ESERO NL georganiseerde Week van de Ruimtevaart van 29 september tot en met 6 oktober. ESERO NL brengt ruimtevaart in de klas met activiteiten en lesprogramma’s voor leraren en hun leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs.

Josien Buijs (Hoofd Educatie en Onderzoek bij NEMO): “Wat de astronauten ons vandaag lieten zien, is niet alleen de magie van de ruimte, maar zeker ook hoe ruimtevaarttechnologie is in te zetten voor een gezonde toekomst van onze planeet. Het is niet voor niets dat ESERO NL en NEMO alle leerlingen in het land kennis wil laten maken met ruimtevaart.”

De Week van de Ruimtevaart sluit aan bij de NL Space Week van NL Space Campus in Noordwijk en het ASE Planetary Congress. Weber en Garriott zijn met pakweg zeventig collega-astronauten voor dit congres in Nederland om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij en enthousiasmeren voor wetenschap, technologie, innovatie, duurzaamheid en de ruimtevaartsector. Best een bijzondere gebeurtenis; de laatste keer dat meerdere astronauten in Nederland neerstreken, was bijna 25 jaar geleden in 1990.

Ruimtevaartprogramma
Na de Q&A met de astronauten vervolgden de leerlingen de dag in NEMO met een inspirerend ruimtevaartprogramma. Zo konden ze een bezoek brengen aan het Internationale ruimtestation (ISS) met de hulp van VR-brillen en deden andere klassen in het laboratorium proefjes uit de ESERO lespakketten over de werking van zonnebrand en het lanceren van een bakpoederraket.

In de nieuwe Werkplaats van NEMO maakten leerlingen kleine parachutes om te onderzoeken hoe je het best objecten als landers en andere ruimtevaartapparatuur op het oppervlak van een nieuwe planeet neerzet. Ook leerden ze er hoe luchtdruk werkt én, met dikke werkhandschoenen, naald en draad, wat er van je fijne motoriek overblijft in een log ruimtepak.

Over ESERO NL 
ESERO is een initiatief van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en in Nederland medegefinancierd door NSO (the Netherlands Space Office). ESERO NL ondersteunt leerkrachten en docenten die met ruimtevaart en sterrenkunde aan de slag willen. Met een groot aanbod aan gratis lesmaterialen en projecten en met trainingen en workshops door het hele land.
 
ESERO NL verlootte de deelname aan de Astronautendag onder leerkrachten die zich inschreven voor het lesmateriaal uit de nieuwe campagne ‘Verrijk je les met ruimtevaart’. De zes klassen zijn afkomstig van de scholen Flevoschool in Huizen, OBS Graaf in Loenen aan de Vecht, IBS Al Amana uit Leidsche Rijn Utrecht, Aeres VMBO in Almere, SG Huizermaat in Huizen en het Kaj Munk College in Hoofddorp.

Tijdens de Astronautendag op woensdag 2 oktober ontmoeten 132 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs twee echte astronauten: Mary Ellen Weber en Richard Garriott. De Astronautendag vond plaats in NEMO Science Museum in Amsterdam en is onderdeel van de door ESERO NL georganiseerde Week van de Ruimtevaart. (Fotografie: DigiDaan)