Artikel

Nederlandse CanSat finalisten naar competitie in Granada

Na het winnen van de Nederlandse CanSat competitie zullen de leden van team MultiSat afreizen naar Granada in Spanje. Hier vindt van 26 tot 30 juni 2023 de Europese CanSat competitie plaats, georganiseerd door ESA (European Space Agency).
Team MultiSat van het Stanislascollege in Delft won de Nederlandse competitie met een CanSat die in tweeën kan splitsen, om zo over een grotere oppervlakte data te kunnen verzamelen. Net als tijdens de finaledag afgelopen maart, zal in Granada een échte raket worden gelanceerd die de CanSats meeneemt de lucht in. Daarna zullen de scholieren metingen doen. De resultaten van hun missie presenteren zij tijdens de Europese competitie aan internationale ruimtevaartprofessionals.

MultiSat strijdt tegen 25 andere middelbare schoolteams. Dit zijn de winnaars van de nationale CanSat competities in België, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Gastteams uit Slovenië, Slowakije en Japan zijn direct geselecteerd door ESA. 

Nieuwe CanSat-competitie start in september
In september 2023 gaat er weer een nieuwe competitie van start. De wedstrijd is voor scholieren in de bovenbouw van havo of vwo. Zij hebben tot begin oktober 2023 de tijd om een voorstel te schrijven voor een eigen satelliet met zelfgekozen missie. Meer informatie over deelname aan de CanSat competitie is te vinden via www.esero.nl/cansat

CanSat is een ESERO NL-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken voor een technische opleiding.