Nieuws

Ruimteschip Orion gaat naar de maan in 2022

In de tweede helft van 2022 wordt ruimteschip Orion samen met een Europese servicemodule gelanceerd richting de maan. De bedoeling is dat het ruimtevaartuig op de heen- en terugweg langs de maan vliegt. Het wordt een onbemande ruimtereis: er zitten geen astronauten aan boord. Orion wordt vanaf de grond bestuurd. De lancering maakt deel uit van een driedelige missie ‘Artemis’, met als einddoel om voor het eerst in 50 jaar mensen op de maan te laten landen. 
De lancering staat vooralsnog gepland op 29 augustus 2022, maar die kan pas plaatsvinden als de laatste tests succesvol zijn. Volg het laatste nieuws via de website van NASA, het ruimtevaartagentschap van de Verenigde Staten.

Naar de maan en terug
Orion wordt samen met de Europese servicemodule gelanceerd door het Space Launch System van het Kennedy Space Center in Florida in de Verenigde Staten. De missie duurt tussen de 20 en 40 dagen. Orion wordt richting de invloedssfeer van de maan gelanceerd. Vervolgens vliegt hij langs de maan, waarbij hij zich voortstuwt met behulp van de zwaartekrachtsbaan rondom de maan. Het ruimtevaartuig reist wel 70.000 km voorbij de maan, zo’n half miljoen km vanaf de aarde – verder dan mensen ooit zijn geweest. Op de terugweg verbrandt de servicemodule in de atmosfeer (de beschermende laag rondom de aarde) en landt Orion bij een zogenaamde ‘splashdown’ overdag in de Grote Oceaan. 
 
Europese Servicemodule
De Europese servicemodule is een onderdeel dat vastzit aan Orion. De module zorgt ervoor dat astronauten kunnen overleven. Hij draagt water, zuurstof en stikstof bij zich. Ook zorgt de servicemodule ervoor dat het ruimtevaartuig, de apparaten en – in de toekomst – de astronauten op de juiste temperatuur blijven. Als laatste houdt hij Orion op de juiste koers en dient de vorm van de servicemodule als ruggengraat van het ruimteschip. Lees op de website van European Space Agency (ESA) meer over de servicemodule.
 
Driedelige missie
Artemis I is het eerste onderdeel van de driedelige missie om mensen op de maan te laten landen. In de eerste missie sturen ze een onbemand voertuig langs de maan, in de tweede missie (Artemis II) reist een bemand voertuig langs de maan en in de derde en laatste missie (Artemis III) landt het voertuig met mensen op de maan. De missie wordt uitgevoerd door NASA, met behulp van ESA. Lees bij ESA en NASA meer over de missie.
Artist impression van Orion en de Europese servicemodule bij de maan