Artikel

Schrijf je in voor Science Night 2023

Onderzoek exoplaneten, ga aan de slag met satellietbeelden en kruip in het planetarium. Dat kan allemaal bij Science Night: dé gratis inspiratieavond voor docenten in het voortgezet onderwijs. Deze editie vindt plaats op woensdag 22 november en wordt georganiseerd door NEMO en ESERO NL.  
Programma
Tijdens de feestelijke avond ontdek je samen met je collega’s leuke en activerende lessen voor in de klas en ga je aan de slag met workshops van NEMO en ESERO NL. Ook kun je deze avond in NEMO stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen en live de uitslagen volgen. 

18.00 - 18.30 uur: Aanvang 
18.30 - 18.45 uur: Opening 
18.45 - 21.30 uur: Kies je eigen workshops, lezingen en activiteiten 
21.30 - 22.30 uur: Feestelijke borrel 
Meld je gratis aan
Activiteiten
ESERO-workshop: Earth Observation browser 
Bekijk de aarde vanuit de ruimte en volg bebossing, overstromingen en de atmosfeersamenstelling door de jaren heen. Met de Earth Observation-browser bekijk je satellietbeelden en bestudeer je metingen om zo de veranderingen op onze planeet te zien.   

ESERO-workshop: Hack een exoplaneet met CHEOPS 
Welke planeten zijn er buiten ons zonnestelsel? En hoe komen we hier meer over te weten? In deze workshop werk je als een wetenschapper, onderzoek je reeds bekende exoplaneten met data van de ESA-satelliet CHEOPS en leer je meer over de educatieve hackathon ‘Hack een Exoplaneet’. 

NOVA Planetarium
Kruip in het mobiele planetarium van NOVA – Nederlands onderzoeksschool voor Astronomie - voor een bijzondere ervaring. Tijdens de voorstelling wordt het heelal op de koepel boven je geprojecteerd. Maak een reis door het zonnestelsel en bekijk planeten, manen en kometen van dichtbij. 

Ontdek het lesmateriaal van ESERO NL
Bekijk het lesmateriaal, doe een experiment en leer meer over trainingen. Ontdek ook de schoolprojecten van ESERO NL. Leer bijvoorbeeld over programmeren in het ISS en ontdek hoe je een maanbasis bouwt. Of onderzoek het klimaat met satellietdata en leer hoe je je eigen satelliet kunt lanceren! 
Bekijk alle activiteiten
Voor wie
De avond is speciaal voor docenten (en docenten in opleiding) voor het voortgezet onderwijs. Het is niet geschikt voor kinderen of recreatieve bezoekers.