Artikel

Terugblik CanSat 2017-2018

24 leerlingenteams uit heel Nederland deden mee aan de CanSat competitie 2017-2018. Benieuwd naar de competitie? Krijg een beeld door middel van bijgaand foto- en videomateriaal!
Team CanX van het Gerrit Komrij College uit Winterswijk won de eerste prijs in de competitie van 2017-2018. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar team Mats van het Stanislas college in Pijnacker en team SpaceXs van het Bertrand Russell College in Krommenie. Tijdens de prijsuitreiking die plaatsvond in NEMO, deelden de teams hun bevindingen en ervaringen tijdens de competitie. De winnende satelliet bevat een sterk staaltje ingenieurswerk. "Ze hebben een CanSat gemaakt die zichzelf wil bewegen. En dat is gelukt. Dat is best ingewikkeld om voor elkaar te krijgen, zowel mechanisch als qua besturing’’, aldus jurylid Chris Verhoeven (TU Delft).
Testdag 2018
Woensdag 31 januari 2018 kregen de leerlingenteams de kans om een testlancering uit te voeren met een drone vanaf 100 meter hoogte bij de Lange Duinen in Soest.
Bekijk de foto’s van de testdag.

Jorrit de Jong maakte met een drone videobeelden van de testdag. Hier een compilatie.
Lanceerevenement 2018
Op vrijdag 28 maart lanceerden tien scholierenteams hun CanSat. Twee raketten (van DARE, studentenvereniging TU Delft) brachten deze satellieten tot een hoogte van maar liefst 1 kilometer.
Bekijk het item van het NOS journaal terug, vanaf 9.48
Bekijk de foto’s van het lanceerevenement.
Prijsuitreiking 2018
Op vrijdag 23 april 2018 namen leerlingen van het Gerrit Komrij College uit Winterswijk de eerste prijs in ontvangst van de Nederlandse CanSat competitie.
Bekijk de foto’s van de prijsuitreiking.

De jury bestond uit Ramon Peeters (Netherlands Space Office), Chris Verhoeven (TU Delft), Majoor Bernard Buijs (Defensie), Bertil Oving (Netherlands Aerospace Centre) en Wendy van den Putte (NEMO Science Museum).

Netherlands Space Office is de opdrachtgever van CanSat en Defensie logistiek partner tijdens de testdag en lanceerevenement.