Nieuws

Thuis in de ruimte

Ruimtevaart is een onderwerp waarmee kinderen, leerkrachten en ouders ook prima vanuit huis aan de slag kunnen. Daarom sloegen verschillende Nederlandse organisaties voor ruimtevaarteducatie de handen ineen. Samen maakten ze thuisinderuimte.nl, een website boordevol lessen, activiteiten en inspirerende informatie over de ruimte en de ruimtevaart.
Vanuit je huis naar de ruimte!
Ruimtevaart is een hot topic op veel basisscholen in Nederland. Denk aan scholen die de SpaceBuzz op bezoek krijgen, Mission X uitvoeren of scholen die zelf een project over de ruimte hebben samengesteld met lessen van ESERO NL. Nu scholen zijn gesloten door het Coronavirus, gaan deze projecten niet door. Maar ruimtevaart is een onderwerp waarmee kinderen, leerkrachten en ouders ook prima vanuit huis aan de slag kunnen. Daarom sloegen verschillende Nederlandse organisaties voor ruimtevaarteducatie de handen ineen. Samen maakten ze thuisinderuimte.nl, een website boordevol lessen, activiteiten en inspirerende informatie over de ruimte en de ruimtevaart.

Tips van ervaringsdeskundige André Kuipers
Astronaut André Kuipers vertelt op de website hoe het is om samen te leven in een kleine ruimte, afgezonderd van de wereld en alleen familie en vrienden te kunnen spreken via de telefoon of een videoverbinding: ‘Het is belangrijk om in contact te blijven met anderen, ook al is dat via een scherm. Het is belangrijk om fit te blijven, daarom sporten astronauten in de ruimte elke dag. En het is belangrijk om leuke, nuttige en inspirerende activiteiten te ondernemen.’

Leuke activiteiten voor thuis
Zulke activiteiten zijn te vinden op de website thuisinderuimte.nl. Ze variëren van fysieke oefeningen tot onderzoeksopdrachten, leerzame video’s over de ruimte en complete lessen over voeding, de aarde en het heelal. Kinderen, ouders en leerkrachten kunnen met de materialen meteen aan de slag.

De website is een initiatief van het Netherlands Space Office (NSO) en kwam voort uit een intensieve samenwerking tussen Nederlandse partijen en projecten voor ruimtevaarteducatie: ESERO NL, Mission X, Space Expo, SpaceBuzz en Space Academy. De komende weken zetten deze partijen zich belangeloos in om de site steeds verder aan te vullen en uit te breiden.