VO
Evenement

Na Hubble komt Webb

dinsdag 28 september 2021
Binnenkort gaat de Webb-ruimtetelescoop de ruimte in! Wat kun je daarmee in de klas? Speciaal voor docenten organiseren ESERO NL en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) op dinsdag 28 september een gratis webinar.
Schrijf je in
Ruimtetelescoop in de klas
Voor: Docenten Natuurkunde, Science en Techniek in Onderbouw VO.
Tijd: dinsdag 28 september, 19.00 - 20.45 uur
Prijs: Gratis

Binnenkort gaat de Webb-telescoop de ruimte in! Hoe werkt dat precies? En wat kun je daarmee doen in de klas? Daarover gaat deze veelzijdige en speciaal voor docenten georganiseerde webinar. Topastronoom Ewine van Dishoeck vertelt over de lancering en de wetenschappelijke instrumenten op Webb. Laat je meevoeren in een online planetariumshow, ontdek hoe de telescoop werkt en doe een workshop ruimte-origami! Aan het eind van de avond weet je veel meer over deze spannende gebeurtenis en heb je nieuwe lesideeën voor in de klas.
Schrijf je in
Programma
19.00-19.35 uur          Lezing Ewine van Dishoeck
19.35-19.55 uur          Workshop Ruimte-origami 
19.55 -20.20 uur         Workshop De infraroodogen van Webb
20.20-20.40 uur          Planetariumshow: Webb in de ruimte
20.40-20.45 uur          Afsluiting
Workshops
Workshop Ruimte-origami: inpakken en uitklappen
De Webb-ruimtetelescoop is groot. De laadruimte in de neus van de raket is beperkt. Hoe zorg je dat de ruimtetelescoop, alle instrumenten en de zonnepanelen in de raket passen én zich op de plaats van bestemming kunnen ontvouwen? Een mooie ontwerpopdracht voor leerlingen. In de workshop gaan we in op de techniek en proberen we de activiteit uit.

Workshop De infraroodogen van Webb
De ruimtetelescoop Webb neemt niet zoals de Hubble-telescoop zichtbaar licht waar, maar licht dat onze eigen ogen niet kunnen zien: infraroodstraling. Hoe werkt dat? Hoe kun je dit laten zien in de klas? Tijdens deze sessie doen we enkele experimenten met IR en zichtbaar licht. Je kunt leerlingen zo laten zien hoe astronomen door allerlei soorten licht te bestuderen, de geheimen van het heelal ontrafelen.
Gratis voor docenten
Schrijf je gratis in en ontvang een link naar de webinar.
Schrijf je in

Partner