PO
Evenement

Night at the Museum 2024

woensdag 25 september 2024
Night at the Museum is de gratis inspiratieavond voor leerkrachten op woensdag 25 september 2024 in NEMO Science Museum. Deze avond is het museum speciaal open om inspiratie op te doen voor ruimtevaart in de klas en andere onderwerpen rond wetenschap en technologie.

Neem je collega's mee op ontdekkingstocht in het museum en laat je verrassen door de activiteiten. Je kan meedoen aan workshops en demonstraties over onder andere ruimtevaart, evenwicht en tinkeren of experimenteren in het lab. Ontdek ook de vernieuwde tweede verdieping Technium. De avond sluiten we af met een feestelijke borrel.

Daghap
Speciaal voor de bezoekers van Night at the Museum is vanaf 18.00 tot 19.00 uur een vegetarische daghap verkrijgbaar in het Museumrestaurant op de 5e verdieping. Wil je hier voor €12,50 gebruik van maken? Reserveer dan vooraf een ticket met daghap. Betaling is vooraf.


Programma
Voor de activiteiten hoef je je niet vooraf aan te melden; op de avond zelf kies jij je eigen programma.

18.00 uur - deuren open
18.45 uur - opening
19.00 uur - start programma 
21.30 uur - feestelijke borrel
22.30 uur - einde

Ruimteschip aarde  
In deze demonstratie zie je via satellietbeelden en een interactieve globe hoe de aarde er vanuit de ruimte uitziet. Je ontdekt wat precies een satelliet is en hoe je hier onderzoek mee doet. Volg bijvoorbeeld een walvis vanuit de ruimte en ontdek hoe wolken ontstaan. 

De aarde, zon en maan 
Vanaf de aarde is de zon en maan goed te zien. Maar wat is de invloed van deze hemellichamen op onze aarde? In deze doorlopende workshop vind je activiteiten rondom deze vraag. Maak een dag-en-nachtschijf en een aarde-zon-maanmobiel of bestook de maan met meteorieten.

Verrijk je lessen met ruimtevaart  
Heb je al wel eens gedacht aan ruimtevaart als een spannende manier om alledaagse thema's in je bovenbouwklas te verkennen? Tijdens deze interactieve workshop ontdek je hoe je met ruimtevaart als context onderwerpen zoals transport, voedsel, het klimaat en seizoenen op een speelse manier kan behandelen. We delen eenvoudige maar aansprekende lesideeën die je meteen in de klas kan uitvoeren. Ook laten we zien hoe je ruimtevaart en ESERO-lessen kan inzetten voor digitale geletterdheid. 

Inspiratiemarkt  
Kom op de inspiratiemarkt kennis maken met verschillende activiteiten voor in de klas. Je kan lesmaterialen bekijken, je laten informeren over nascholing, vragen stellen en activiteiten uitproberen. Doe mee met Raad het Apparaat en leer uit welk apparaat verschillende onderdelen komen. Of maak een hellingloper of helikopter en test hoe die het beste werkt.

Hoe speel je in op de behoeftes van leerlingen? 
Interactieve lezing door Tessa Slim over haar promotieonderzoek rond de vraag hoe leerkrachten W&T-onderwijs kunnen afstemmen op verschillende behoeften van leerlingen. Wat maakt dat de een vol enthousiasme aan de slag gaat met een experiment, terwijl een ander vastloopt? Hoe kan je daarop inspelen? Tessa is zelf ook werkzaam als leerkracht. Bezoekers worden o.a. door deelname aan een experiment actief bij de lezing betrokken. 

Maakkunde: In of uit evenwicht?  
Evenwicht is een van de tien onderwerpen van de NEMO-didactiek Maakkunde. Hoe werkt het eigenlijk precies? Kom dit zelf ervaren onder begeleiding van een echte circusartiest. Door te lopen op een koord, op een bal te staan en je eigen kunstwerk in evenwicht te ontwerpen. Interesse in Maakkunde? Je kan de werkbladen bekijken, proefjes uitproberen en al je vragen stellen. 

Techniumtour
Ontdek de verhalen bij de nieuwe tentoonstelling Technium en alle lesmaterialen bij de verschillende onderdelen. Die behandelen thema’s als duurzaamheid, grondstoffen, energie, bouwen, ontwerpen en water. 

Hoe uniek ben jij? 
Ontdek de app bij de tentoonstelling Humania waarmee leerlingen via opdrachten kunnen ontdekken of ze uniek zijn of eigenlijk best wel hetzelfde als iedereen.

Maak een zelfportret  
Wil je tinkeren ook eens uitproberen? Dit kan in de nieuwe Werkplaats. Tinkeren is een methodologie waarin onderzoekend en ontwerpend leren terugkomt. We gaan een zelfportret maken met allerlei gereedschap en materialen. 

Onderzoek de Noord- en Zuidpool  
Klimaatonderzoeker Sophie de Roda Husman vertelt in deze lezing over de Noord- en Zuidpool. Ze lijken heel ver weg, maar hebben toch veel invloed op het klimaat, ook in Nederland. Sophie laat dit zien met data en proefjes. Onderzoek van de polen is belangrijk, maar hoe doen onderzoekers dat eigenlijk? Het is daar koud en afgelegen en de polen zijn lastig te bereiken. Sophie legt uit hoe je met satellietbeelden ook zelf eenvoudig aan de slag kunt als poolonderzoeker.   

Proefjes in het lab 
In het Laboratorium ga je aan de slag met alledaagse spullen in allerlei bijzondere experimenten en proefjes. Ontdek ook de nieuwe activiteiten speciaal voor mensen met een visuele beperking.

Kijkje in de klas bij Marenka 
In deze workshop van leerkracht en tinkerliefhebber Marenka de Vries maak je zelf een schrijfmachine en bedenk je vervolgens hoe je de activiteit geschikt kan maken voor jouw leerlingen. Deze tinkeractiviteit zorgt voor plezier, samenwerking, creativiteit en het stellen van eigen doelen. Ook deelt Marenka haar ervaringen uit het 'sciencelab' en de T.O.P.-klas. 

Teken een wetenschapper 
Kinderen zijn kleine wetenschappers. Ze zijn nieuwsgierig, vormen ideeën over hoe de wereld werkt, verzamelen informatie en komen zo weer op nieuwe ideeën. Toch zien kinderen zichzelf niet gauw als wetenschapper in de dop. Welk beeld heb jij van wetenschappers en wetenschap? Doe mee en teken een wetenschapper en ontdek ook het lesmateriaal over wetenschap in de klas. 

Flitslezingen jonge wetenschappers  
In de flitslezingen van Faces of Science vertellen jonge wetenschappers over hun leven en onderzoek. Vanuit verschillende achtergronden nemen zij je mee in de wereld van de wetenschap en beantwoorden alle vragen. DwayneAnsah is innovatiewetenschapperen onderzoekt hoe burgers en organisaties vrijwillig hun data delen voor urgente maatschappelijke kwesties. Anouk Mesch gaat in op het stimuleren van een gezond en duurzaam dieet bij kinderen en jongeren.  

Terugblik
Ben je benieuwd hoe het er vorig jaar aan toe ging? Bekijk hier de terugblik van Night at the Museum 2023.

Night at the Museum wordt georganiseerd door NEMO in samenwerking met ESERO NL dat ruimtevaart in de klas brengt met lessen, projecten en trainingen voor leerkrachten. 

Reserveer hier je gratis toegang