Filter resultaten
Filter wissen
Les
Hoe word je astronaut?
Veel mensen dromen er van om astronaut te worden. Je wordt het alleen niet zomaar, er komt namelijk heel wat bij kijken. In deze les leren leerlingen wat er voor nodig is om astronaut te worden.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Navigeren
Om te navigeren gebruikte men vroeger de zon en sterren als hulpmiddel. In deze les maken leerlingen zelf een hoekmeter waarmee ze de hoogte van een object en hun positie op aarde kunnen bepalen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Seizoenen op aarde
Waarom is het in de winter koud? En waarom is het in de zomer dan warmer? Met een zelfgemaakt model onderzoeken leerlingen de seizoenswisselingen en de verschillen tussen zomer en winter.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Kijken naar de hemel
Gedurende een dag zijn er aan de hemel vele kleuren te ontdekken. Hoe ontstaan deze kleurverschillen? Door middel van een aantal experimenten vinden leerlingen antwoord op deze vraag.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Introductieles Retourtje ruimte
De introductie bij de lessen van Ruimteschip Aarde PO. Leerlingen maken kennis met het Internationaal ruimtestation ISS en de Nederlandse astronaut André Kuipers.
Po 7 - 8
Les
Golfstromen
Met behulp van experimenten leren leerlingen over golfstromen in de oceanen en het wat de gevolgen kunnen zijn van verstoring van deze klimaatbepalende stromingen van watermassa’s op aarde.
Po 7 - 8
Les
De aarde als systeem
Het open systeem van het ISS tegenover het gesloten systeem van de aarde. Wat moeten we allemaal regelen om in de ruimte te kunnen overleven?
Po 7 - 8
Les
Omstandigheden op aarde
Leerlingen doen experimenten om de verschillen tussen de ruimte en aarde te onderzoeken.
Po 7 - 8
Les
Kijken naar de aarde
Satellieten houden de aarde in de gaten. Wat gebeurt er met de oceanen, het weer, het hoe gebruikt de mens de grond. In deze les wordt alles van dichtbij bestudeerd door de leerlingen.
Po 7 - 8
Les
Ecosystemen en voedselketens
Ecosystemen en voedselketens zijn complexe en kwetsbare systemen op aarde. Leerlingen doen onderzoek naar voedselketens en krijgen hierdoor beter inzicht in de complexiteit daarvan.
Po 7 - 8
Les
Exoten in Nederland
Exoten zijn dieren en planten die niet in Nederland thuishoren, maar er wel goed gedijen. Leerlingen onderzoeken de invloed van een gekozen exoot op hun leefgebied en geven een presentatie.
Po 7 - 8
Les
Melkwegen
In het heelal zijn miljarden sterrenstelsels, zoals onze Melkweg. Sterrenstelsels bestaan uit miljarden sterren. Dat is ontelbaar veel, maar tegelijkertijd is het heelal ook heel leeg. Hoe zit dan nu?
Po 3 - 4
Les
Draaien om de zon
Vroeger dacht men dat alle hemellichamen om de aarde draaiden. Dit bleek niet te kloppen. In deze les verplaatsen de leerlingen zich in de wetenschappers die ontdekten dat de aarde om de zon draait.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Waarom naar de ruimte?
Ruimtevaart is spectaculair en duur. Wat levert het op en wat hebben we er aan? De leerlingen kijken kritisch naar de ruimtevaart, bedenken een wetenschappelijk onderzoek en gaan in debat met elkaar.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Heelalquiz
Wat weten uw leerlingen eigenlijk al van het heelal? Met deze quiz wordt de kennis van de leerlingen getest en worden de begrippen ruimtevaart en sterrenkunde geïntroduceerd.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Is er leven in de ruimte?
ESA en NASA zijn op zoek naar buitenaards leven. Wat verwachten ze dan tegen te komen? Wat is leven en waar wordt naar gezocht? Op deze vragen zoeken de leerlingen in deze les een antwoord.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Gewichtsloosheid en het lichaam
Wat gebeurt er met het lichaam van een astronaut als hij een half jaar in het ruimtestation verblijft? De leerlingen onderzoeken met experimenten wat gewichtsloosheid doet met een menselijk lichaam.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Sterrenbeelden in 3D
Sommige sterren lijken een figuur voor te stellen, een sterrenbeeld. Staan deze sterren dan dicht bij elkaar? Tijdens deze les ontdekken de leerlingen of de sterren echt zo dichtbij elkaar staan.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2