Filter resultaten
Filter wissen
Les
Bodemvocht meten vanuit de ruimte
Hoe meet je bodemvocht met een satelliet? En hoe helpt deze data bij het monitoren van droogte en overstromingen?
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Eb en vloed
Wat is eb en vloed precies? En wat heeft de maan hiermee te maken? In deze les maken de leerlingen een model van de aarde en de maan en verklaren hiermee de getijden.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Origami met zonnepanelen
Zonnepanelen van satellieten zijn groot en plat, maar een raket is rond en heeft maar weinig laadruimte. Hoe los je dat als ontwerper op?
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Broeikaseffect
Klimaatverandering, koolstofdioxide-uitstoot en het stijgen van de zeespiegel. Deze begrippen hebben te maken met het broeikaseffect. In deze les onderzoeken de leerlingen deze begrippen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Het broeikaseffect
Zonder dampkring zouden we niet op aarde kunnen leven. En het broeikaseffect zorgt voor een lekkere temperatuur. Maar wat als er teveel broeikasgassen in de dampkring blijven hangen?
Po 7 - 8
Les
Wat doet zwaartekracht?
Hoe werkt zwaartekracht eigenlijk? Ontdek het met een paar eenvoudige experimenten.
Po 1 - 2
Les
Pixel je ruimte
Leerlingen maken hun eigen pixelkunst en bestuderen de relatie tussen resolutie en de de hoeveelheid details die ze kunnen zien. Hoe zit dat met satellietbeelden?
Po 7 - 8
Les
De atmosfeer van Mars
Wat zou er gebeuren als je op Mars rondloopt zonder bescherming? Leerlingen onderzoeken in deze les met twee proefjes waarom de atmosfeer belangrijk is voor het menselijk lichaam.
Po 7 - 8
Les
De ruimtereis van Rosetta
Bij de bouw van een ruimtesonde zijn wel honderden mensen uit allerlei landen betrokken. Drie van deze mensen vertellen over hun rol bij de ruimtereis van de Rosetta-sonde naar een komeet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Hoe bescherm je een satelliet in de ruimte?
Test engineer Charlotte Powels laat zien hoe zij de onderdelen van een satelliet test voordat ze ruimte ingaan.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Exomars: onderzoek naar leven
Presentator Ruben Dingemans bezoekt planeetonderzoeker en Marsdeskundige Inge Loes ten Kate en praat met haar over leven op Mars.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De verzonken tralie
Wetenschapper Ruud Hoogeveen geeft uitleg over de 'verzonken tralie', een onderdeel van satellietinstrument Tropomi dat licht in de atmosfeer meet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Hoe verbouw je voedsel op Mars?
Wetenschapper Angelo Vermeulen vertelt hoe we het produceren van voedsel op Mars zouden kunnen aanpakken. Een gesloten ecosysteem is de oplossing.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Nationale lichtmeting
Meet de kleuren van het licht met een spectroscoop
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Satellieten en Aardobservatie
NLT-module over hoe we de metingen van satellieten kunnen gebruiken om processen op aarde in kaart te brengen. De module gaat zowel over hoe de satellieten meten als hoe we de data kunnen gebruiken.
Vwo 5 - 6
Les
Kijken naar luchtvervuiling
In deze les werken de leerlingen met de satellietmetingen van stikstofdioxide.
Vwo 2 - 3
Les
Hoe werkt een zonnepaneel?
Speel het zonnecelspel en experimenteer met echte zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen? Het kan ook met ruitjespapier en een zaklamp.
Po 7 - 8
Les
Zonnestelsel in een kring
Laat alle kinderen in een kring de beweging van de aarde, de zon en andere hemellichamen nadoen. Zo ontdekken de leerlingen hoe ons zonnestelsel is opgebouwd en hoe de planeten bewegen.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8