Filter resultaten
Filter wissen
Les
Lesactiviteit: De marshmallow-proef
De luchtdruk is sterk. Maar hoe sterk de luchtdruk is, merk je pas wanneer deze er niet meer is. De leerlingen plaatsen een marshmallow in een vacuüm en onderzoeken wat er gebeurt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Ballon in de fles
De leerlingen ervaren de kracht van de atmosfeer. Ze proberen een ballon in een fles op te blazen. Ze ontdekken dat dit niet lukt, omdat de lucht in de fles weerstand biedt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Leeft het?
Hoe doe je onderzoek naar buitenaards leven? Tijdens deze les onderzoeken leerlingen grondmonsters op tekenen van leven en ontdekken hoe onderzoek naar buitenaards leven in zijn werk gaat.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Vlammetjes kijken
De dampkring is de laag lucht om een planeet. Het onderzoeken van de dampkring kan aanwijzingen geven voor leven op een planeet. De leerlingen onderzoeken wat er gebeurt bij verbranding.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Koolstofdioxide meten
De samenstelling van de dampkring vertelt wetenschappers wat er op een planeet gebeurt. Tijdens deze demonstratieproef onderzoeken de leerlingen het effect van fotosynthese op de dampkring.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Lichtverstrooiing in de atmosfeer
Aan de hemel zijn vele kleuren te ontdekken. Deze demonstratieproef simuleert hoe de atmosfeer het zonlicht breekt en toont leerlingen hoe lichtverstrooiing in de lucht werkt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Een veilige landing
De leerlingen ontwerpen en testen een landingsvoertuig voor een rauw ei. Hebben ze een veilig landingsvoertuig ontworpen?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Experimenteren voor een veilige landing
Om na een ruimtemissie weer veilig op aarde terug te keren hebben astronauten een landingsvoertuig nodig. De leerlingen onderzoeken welke krachten van invloed zijn op de val van een voorwerp.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Medisch onderzoek astronauten
Astronauten moeten lichamelijk en geestelijk in topvorm zijn. De leerlingen voeren een medisch onderzoek uit. Ze meten hun hartslag, gehoor, zicht en conditie, en testen of ze ruimteziek worden.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Maak een zonneoven
Hoe kun je stroom opwekken op de maan? Leerlingen leren deze lesactiviteit over zonnepanelen als energiebron. Ze bouwen een zonneoven en leggen uit hoe je warmte van de zon kunt gebruiken.
Po 7 - 8
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Eb en vloed en zwaartekracht
De aarde en de maan trekken elkaar aan door de zwaartekracht. De leerlingen onderzoeken wat voor invloed die aantrekkingskracht heeft op de oceanen.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Maan en planeet
De leerlingen onderzoeken hoe manen en planeten ten opzichte van elkaar bewegen. Hiervoor maken ze gebruik van het massamiddelpunt.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Experimenteren met lenzen
Een telescoop maakt gebruikt van lezen om naar de sterren en het heelal te kijken. Deze les ontdekken leerlingen aan de hand van drie activiteiten hoe lenzen werken.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Planten in het licht en donker
Als we op de maan wonen, dan moet er elke dag gegeten worden. Hoe kun je groenten verbouwen als het 14 dagen licht en 14 dagen donker is? De leerlingen gaan dit onderzoeken.
Po 7 - 8
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Maanijs
Op de polen van de maan is ijs te vinden. Dit ijs is vies en moet voor gebruik gefilterd en gezuiverd worden. Leerlingen gaan het maanijs filteren.
Po 7 - 8
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Minikringloop
Wat is de waterkringloop? De leerlingen voeren een proefje uit en onderzoeken hoe de waterkringloop werkt. Ze ontdekken dat water veel in beweging is.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Nederland en het stikstofprobleem
Waarom is stikstofdioxide zo'n probleem in Nederland? Leerlingen gaan met behulp van satellietbeelden bekijken waar in Nederland veel en waar minder uitstoot van stikstofdioxide is.
Vwo 2 - 3
Les
Lesactiviteit: Luchtvervuiling meten vanuit de ruimte
In deze les bekijken en analyseren leerlingen satellietbeelden van de hoeveelheden NO₂ in de atmosfeer. Hiermee leren ze over de invloed van de mens op de atmosfeer van de aarde.
Vwo 2 - 3