Filter resultaten
Filter wissen
Les
Leven in jouw woonplaats
De leerlingen ontdekken de variatie in hun eigen bekende leefomgeving. Ze verwerken die ontdekking in een presentatie. Ze leren dat de aarde de enige plek is die wij kennen waar leven mogelijk is.
Po 3 - 4
Les
Waar blijft de regen?
Het weer is telkens weer anders. Welke soorten neerslag kennen wij? Waar komt die vandaan? De leerlingen meten zelf de neerslag en leren over de waterkringloop.
Po 3 - 4
Les
Landklimaat en zeeklimaat
Hoe komt het dat het 's zomers op het land warmer is dan aan zee? De leerlingen ontdekken met een proefje dat dit komt door het verschil in afkoeling van het land en het water.
Po 3 - 4
Les
Waar is de schaduw?
Leerlingen ervaren in deze les zelf dat schaduw ontstaat door een lichtbron en dat de positie daarvan de schaduw bepaalt.
Po 3 - 4
Les
Dag en nacht op de wereld
Leerlingen maken een opstelling waarmee ze ontdekken hoe dag en nacht ontstaan en dat dat niet overal op aarde tegelijk gebeurt. Ze leren ook over dag- en nachtdieren.
Po 3 - 4
Les
Bomen in de seizoenen
De seizoenen bepalen ons leefritme. Leerlingen leren de seizoenen te herkennen aan de hand van bomen en andere kenmerkende elementen.
Po 3 - 4
Les
De planten groeien!
Planten zijn van levensbelang voor mensen. Leerlingen leren waarom planten belangrijk zijn en wat ze nodig hebben. Ze kweken tuinkers en leren de groeicyclus kennen.
Po 3 - 4
Les
Wat zie jij?
Aan de hemel staan 's nachts verschillende sterrenbeelden. Leerlingen leren over Orion en Cassiopeia en dat veel namen van sterren van Griekse oorsprong zijn.
Po 3 - 4
Les
Telescoop maken
Leerlingen experimenteren met lenzen. Ze leren dat lenzen het beeld vergroten of verkleinen. Daarna bouwen ze een eigen telescoop met echte lensjes.
Po 3 - 4
Les
Stuur je boodschap per satelliet!
Satellieten in de ruimte maken vaak mooie foto's. Die sturen ze dan naar computers op aarde, daarbij communiceren ze in enen en nullen. Kunnen uw leerlingen dat ook?
Po 3 - 4
Les
Snel, sneller, snelst
Met een raket reis je naar de ruimte. Leerlingen maken een luchtraket en experimenteren met de raket zodat deze zo goed mogelijk vliegt.
Po 3 - 4
Les
Voel je een astronaut!
Deze les is uitermate geschikt voor in de gymzaal. Leerlingen ervaren hoe het is om astronaut te zijn op ruimtemissie. Daarna kunnen ze bedenken of ze zelf ooit astronaut willen worden.
Po 3 - 4
Les
Contact met aliens
Buitenaardse wezens spreken tot de verbeelding. De mensheid stuurt regelmatig signalen de ruimte in voor aliens. Welke boodschap hebben de leerlingen en hoe zorgen ze dat aliens dat begrijpen?
Po 3 - 4
Les
Het rijdende ruimtevoertuig
Een voertuig rijdt niet zomaar vanzelf over ruig terrein. De leerlingen leren wat daarvoor nodig is en ontwerpen en maken een ruimtevoertuig dat op een andere planeet zou kunnen rijden.
Po 3 - 4
Les
Oost, west, thuis best
Om te ontdekken hoe een kompas werkt, maken de leerlingen er zelf één. Zo leren ze ook de windrichtingen kennen. Wonen ze zelf ten noorden, oosten, zuiden of westen van de school?
Po 5 - 6
Les
Sterke lucht
Lucht is overal om ons heen. Je kunt het niet zien en toch drukt het op onze schouders. Hoe meet je dan zoiets? In deze les maken de leerlingen een barometer en houden de luchtdruk een paar dagen bij.
Po 5 - 6
Les
Hoe ver spring jij?
Wat is zwaartekracht precies? Door het doen van verschillende activiteiten in de gymzaal leren de leerlingen alles over zwaartekracht op aarde en op andere planeten.
Po 5 - 6
Les
Lichtweerkaatsing
Lichtstralen gaan rechtdoor, maar weerkaatsen ook. Hoe werkt dit? De leerlingen experimenteren met lichtweerkaatsing en maken een eigen periscoop om om een hoek te kunnen kijken.
Po 5 - 6