Filter resultaten
Filter wissen
Les
In het ISS
Hoe overleef je in een ruimtestation dat rond de aarde zweeft. Verschillende systemen zorgen ervoor dat astronauten goed kunnen (over)leven. Terwijl dat op aarde juist heel vanzelfsprekend is.
Po 7 - 8
Les
Weer in de klas
Zelf meten aan het weer en de gegevens verwerken als echte meteorologen is de kern van deze les. Wat is het verschil tussen klimaat en weer en wat heeft de dampkring hiermee te maken?
Po 7 - 8
Les
Een zachte landing
Leerlingen experimenteren in deze les met het ontwerpen en maken van een eigen landingsvoertuig. Kunnen ze zorgen dat een ei de landing op Mars overleeft?
Po 7 - 8
Les
Een zachte landing
Hoe kunnen astronauten na een ruimtemissie veilig op aarde terugkeren? Leerlingen doen zwaartekrachtproeven en onderzoeken door het maken van een landingsvoertuig voor een rauw ei hoe dit mogelijk is.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Grote en kleine planeten
Wie weet welke planeet het grootst is? De leerlingen maken modellen van de planeten op schaal en leren zo de verhoudingen tussen de planeten kennen.
Po 5 - 6
Les
Straling
In het heelal is veel (elektromagnetische) straling, net als op aarde. In deze les leren de leerlingen over verschillende soorten straling en doen experimenten met infrarood en ultraviolet licht.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Het ruimtepak
Aan welke eisen moet een ruimtepak voldoen? In de ruimte hebben astronauten namelijk te maken met extreme omstandigheden. De leerlingen testen verschillende materialen en ontwerpen een ruimtepak.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Sterren
Sterren kun je op elke onbewolkte nacht zien en lijken onveranderlijk. Toch ondergaan sterren veel veranderingen. Hoe onderzoeken wetenschappers dit? In deze les meer over onderzoek naar sterren.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
In de ban van de zwaartekracht
Wat is zwaartekracht en hoe werkt deze kracht precies? In deze les onderzoeken de leerlingen met een experiment de zwaartekracht op aarde en rekenen ze deze kracht ook voor andere planeten uit.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De acht planeten
Leerlingen maken samen een uitgebreide planeten-encyclopedie die door de hele klas geraadpleegd kan worden.
Po 5 - 6
Les
Een raket maken
Waarom reizen we naar de ruimte met een raket en niet met een vliegtuig? En hoe werkt een raket? In deze les vinden leerlingen antwoord op deze vragen door zelf
raketbrandstof en een raket te maken.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lunchtrommel in de ruimte
Iets wat op aarde heel simpel is, zoals eten, is op het ISS een hele uitdaging.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De robotarmen van ruimtestation ISS
Het ruimtestation ISS vliegt hoog boven ons en wordt permanent bewoond door astronauten. Hoe wordt het ISS onderhouden en gerepareerd in de ruimte op 400 kilometer hoogte?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Reis door de ruimte in machten van 10
Hoe groot is een quadriljard meter? Zo groot is het heelal ongeveer. Tijdens deze les maken de leerlingen kennis met een wetenschappelijke manier om deze groottes inzichtelijk te maken.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Exoplaneten
Er zijn veel planeten die we niet direct kunnen zien met een telescoop. Hoe weten we dan dat deze bestaan? In deze les maken de leerlingen kennis met twee methodes om exoplaneten te ontdekken.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Wonen en werken op de maan
Wat weten we eigenlijk allemaal over de maan? Kunnen we er bijvoorbeeld wonen? In deze les maken de leerlingen nader kennis met de omstandigheden op de maan en ontwerpen ze een maanbasis.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Maanfasen en verduisteringen
Hoe komt het dat de maan er altijd anders uitziet? In deze les maken de leerlingen een model van de maan en de aarde en vinden zo een verklaring voor de verschillende verschijningen van de maan.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Onderzoek op Mars
Hoe komt het dat Mars al heel lang in de belangstelling staat van wetenschappers? En hoe onderzoek je een planeet die je zelf niet kan bezoeken? Leerlingen gaan op zoek naar de antwoorden in deze les.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2