Filter resultaten
Filter wissen
Les
Waar op de wereld ben je?
Hoe meet je de hoogte van een object? Met een sextant. Zeelui gebruikten de sextant vroeger ook om met behulp van de poolster te bepalen op welke breedtegraad ze waren. Dat kunnen de leerlingen ook!
Po 7 - 8
Les
Wat is een sterrenbeeld?
Hoe ziet een sterrenbeeld eruit als je die van verschillende kanten bekijkt? Om dat te onderzoeken maken leerlingen een drie-dimensionaal model van het sterrenbeeld Orion.
Po 7 - 8
Les
Maak je eigen telescoop
In deze les onderzoeken de leerlingen hoe lenzen werken en maken ze zelf een telescoop.
Po 7 - 8
Les
Communicatiesatellieten
De leerlingen brengen de positie van communicatiesatellieten in kaart en ontdekken waarom deze juist daar hun rondjes om de aarde draaien.
Po 7 - 8
Les
Brandstof voor de raket
Als je stoffen bij elkaar doet kan er een chemische reactie ontstaan: er ontstaan nieuwe stoffen en er kan gas vrijkomen wat je kunt gebruiken om een eigen raket te lanceren.
Po 7 - 8
Les
Hoe word je een ruimtevaarder?
De leerlingen doen onderzoek naar ruimtevaarders, astronauten en kosmonauten. Met een toneelstuk laten ze de hele klas zien wat ze hebben geleerd.
Po 7 - 8
Les
Waaraan herken je leven?
In deze les leren leerlingen de kenmerken van leven kennen. Ze doen een experiment met gist en ontdekken zo dat het niet altijd meteen duidelijk is of iets leeft of niet.
Po 7 - 8
Les
Biodiversiteit
Biodiversiteit is belangrijk voor een gezond ecosysteem. De biodiversiteit rond de school onderzoeken geeft leerlingen een idee over de veelheid van voorkomende levensvormen. De resultaten van het ond
Po 7 - 8
Les
In het ISS
Hoe overleef je in een ruimtestation dat rond de aarde zweeft. Verschillende systemen zorgen ervoor dat astronauten goed kunnen (over)leven. Terwijl dat op aarde juist heel vanzelfsprekend is.
Po 7 - 8
Les
Weer in de klas
Zelf meten aan het weer en de gegevens verwerken als echte meteorologen is de kern van deze les. Wat is het verschil tussen klimaat en weer en wat heeft de dampkring hiermee te maken?
Po 7 - 8
Les
Een zachte landing
Leerlingen experimenteren in deze les met het ontwerpen en maken van een eigen landingsvoertuig. Kunnen ze zorgen dat een ei de landing op Mars overleeft?
Po 7 - 8
Les
Een zachte landing
Hoe kunnen astronauten na een ruimtemissie veilig op aarde terugkeren? Leerlingen doen zwaartekrachtproeven en onderzoeken door het maken van een landingsvoertuig voor een rauw ei hoe dit mogelijk is.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Grote en kleine planeten
Wie weet welke planeet het grootst is? De leerlingen maken modellen van de planeten op schaal en leren zo de verhoudingen tussen de planeten kennen.
Po 5 - 6
Les
Straling
In het heelal is veel (elektromagnetische) straling, net als op aarde. In deze les leren de leerlingen over verschillende soorten straling en doen experimenten met infrarood en ultraviolet licht.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Het ruimtepak
Aan welke eisen moet een ruimtepak voldoen? In de ruimte hebben astronauten namelijk te maken met extreme omstandigheden. De leerlingen testen verschillende materialen en ontwerpen een ruimtepak.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Sterren
Sterren kun je op elke onbewolkte nacht zien en lijken onveranderlijk. Toch ondergaan sterren veel veranderingen. Hoe onderzoeken wetenschappers dit? In deze les meer over onderzoek naar sterren.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
In de ban van de zwaartekracht
Wat is zwaartekracht en hoe werkt deze kracht precies? In deze les onderzoeken de leerlingen met een experiment de zwaartekracht op aarde en rekenen ze deze kracht ook voor andere planeten uit.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De acht planeten
Leerlingen maken samen een uitgebreide planeten-encyclopedie die door de hele klas geraadpleegd kan worden.
Po 5 - 6