Filter resultaten
Filter wissen
Les
Proefje: Water koken zonder verwarmen
Wat zou er gebeuren als je op Mars rondloopt zonder bescherming? Leerlingen onderzoeken met dit proefje waarom luchtdruk belangrijk is voor het menselijk lichaam.
Po 7 - 8
Les
Proefje: Luchtdruk is onmisbaar
Wat zou er gebeuren als je op Mars rondloopt zonder bescherming? Leerlingen onderzoeken met dit proefje waarom luchtdruk belangrijk is voor het menselijk lichaam.
Po 7 - 8
Les
Proefje: Een zachte landing
Leerlingen experimenteren in deze les met het ontwerpen en maken van een eigen landingsvoertuig. Dit ontwerp wordt uitgebreid getest. Zodat een ei in hun voertuig de landing overleeft.
Po 7 - 8
Les
Lesactiviteit: Zuurstof uit water
In het International Space Station (ISS) in de ruimte wonen en werken astronauten. Zuurstof wordt daar gemaakt door middel van elektrolyse. In dit experiment gaan jullie zuurstof maken op deze manier.
Po 7 - 8
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Afstanden in het zonnestelsel
Hoe ver staan de planeten van de zon? De leerlingen maken een levend zonnestelsel. Daarvoor rekenen ze met grote getallen en leren die op schaal in beeld te brengen.
Po 7 - 8
Les
Een jaar op Mercurius
De dagen en jaren op Mercurius zijn heel anders dan die op de aarde. Deze les legt uit hoe het kan dat een jaar op Mercurius korter is dan een dag. Daar komt de rekenmachine bij van pas.
Po 7 - 8
Les
Zoek je weg op de wereld
Om gemakkelijker je plaats op aarde te kunnen bepalen, is de aardbol verdeeld in lengte-en breedtegraden. Door een eigen bolmodel te maken ontdekken leerlingen waarom dit handig is.
Po 7 - 8
Les
Weerstation De Klas
Leerlingen maken hun eigen weerstation en leren omgaan met meetinstrumenten. Ze doen hun eigen metingen en verwerken die tot een weerjournaal.
Po 7 - 8
Les
Hoeveel weeg jij op andere planeten?
In deze les rekenen de leerlingen met hun gewicht op andere planeten en doen ze een zwaartekrachtexperiment dat het beste in de gymzaal kan plaatsvinden.
Po 7 - 8
Les
Kleuren in licht
Wit licht is opgebouwd uit verschillende kleuren. Dat is te zien in een regenboog.
In deze les bouwen de leerlingen een spectroscoop om de kleuren uit het witte licht zichtbaar te maken.
Po 7 - 8
Les
Geschiedenis van het heelal
Het heelal, de sterren en de planeten zijn ontstaan in de loop van miljarden jaren. Wij mensen bestaan nog maar relatief kort. Dat werken de leerlingen uit op een tijdlijn.
Po 7 - 8
Les
Wat is de invloed van de zon?
Leerlingen maken een opstelling van de aarde en de zon. Door daarmee te experimenteren komen ze erachter waarom we op aarde seizoenen hebben.
Po 7 - 8
Les
Wat kun je met zonne-energie?
Met de zon kun je elektrische energie opwekken. En met die energie kun je een autootje laten rijden. Dat autootje bouwen de leerlingen zelf. Daarna is er de zonnerace.
Po 7 - 8
Les
Waar op de wereld ben je?
Hoe meet je de hoogte van een object? Met een sextant. Zeelui gebruikten de sextant vroeger ook om met behulp van de poolster te bepalen op welke breedtegraad ze waren. Dat kunnen de leerlingen ook!
Po 7 - 8
Les
Wat is een sterrenbeeld?
Hoe ziet een sterrenbeeld eruit als je die van verschillende kanten bekijkt? Om dat te onderzoeken maken leerlingen een drie-dimensionaal model van het sterrenbeeld Orion.
Po 7 - 8
Les
Maak je eigen telescoop
In deze les onderzoeken de leerlingen hoe lenzen werken en maken ze zelf een telescoop.
Po 7 - 8
Les
Communicatiesatellieten
De leerlingen brengen de positie van communicatiesatellieten in kaart en ontdekken waarom deze juist daar hun rondjes om de aarde draaien.
Po 7 - 8
Les
Brandstof voor de raket
Als je stoffen bij elkaar doet kan er een chemische reactie ontstaan: er ontstaan nieuwe stoffen en er kan gas vrijkomen wat je kunt gebruiken om een eigen raket te lanceren.
Po 7 - 8