Les
Hoe ver spring jij?
Wat is zwaartekracht precies? Door het doen van verschillende activiteiten in de gymzaal leren de leerlingen alles over zwaartekracht op aarde en op andere planeten.
Po 5 - 6
Les
Voeding
Om in de ruimte te kunnen eten, krijgen astronauten speciaal voedsel mee. Dat moet natuurlijk wel gezond zijn. De leerlingen doen onderzoek naar de voedingsstoffen in verschillende producten.
Po 5 - 6
Les
Een robotarm
Hoe repareer je een ruimtestation zonder naar buiten te gaan? Met een robotarm! De leerlingen maken een eigen robotarm en doen er experimenten mee.
Po 5 - 6
Les
In het ISS
Hoe overleef je in een ruimtestation dat rond de aarde zweeft. Verschillende systemen zorgen ervoor dat astronauten goed kunnen (over)leven. Terwijl dat op aarde juist heel vanzelfsprekend is.
Po 7 - 8
Les
Een zachte landing
Leerlingen experimenteren in deze les met het ontwerpen en maken van een eigen landingsvoertuig. Kunnen ze zorgen dat een ei de landing op Mars overleeft?
Po 7 - 8
Les
Een zachte landing
Hoe kunnen astronauten na een ruimtemissie veilig op aarde terugkeren? Leerlingen doen zwaartekrachtproeven en onderzoeken door het maken van een landingsvoertuig voor een rauw ei hoe dit mogelijk is.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
In de ban van de zwaartekracht
Wat is zwaartekracht en hoe werkt deze kracht precies? In deze les onderzoeken de leerlingen met een experiment de zwaartekracht op aarde en rekenen ze deze kracht ook voor andere planeten uit.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lunchtrommel in de ruimte
Iets wat op aarde heel simpel is, zoals eten, is op het ISS een hele uitdaging.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De robotarmen van ruimtestation ISS
Het ruimtestation ISS vliegt hoog boven ons en wordt permanent bewoond door astronauten. Hoe wordt het ISS onderhouden en gerepareerd in de ruimte op 400 kilometer hoogte?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Wonen en werken op de maan
Wat weten we eigenlijk allemaal over de maan? Kunnen we er bijvoorbeeld wonen? In deze les maken de leerlingen nader kennis met de omstandigheden op de maan en ontwerpen ze een maanbasis.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De kracht van de atmosfeer
Wat is het verschil tussen een wereld met en zonder atmosfeer? Is er leven mogelijk zonder atmosfeer? In deze les krijgen de leerlingen aan de hand van een aantal experimenten antwoord op deze vragen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lunchtrommel op aarde
De organismen op aarde staan op verschillende manieren in verhouding tot elkaar. Maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn afhankelijk van elkaar. Hoe leven de organismen samen?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Voorwaarden en bedreigingen
Welke factoren bepalen dat op aarde leven is en op andere planeten die wij kennen niet?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Introductieles De ISS-krant
De introductie van de lessen van Ruimteschip Aarde VO. Leerlingen maken kennis met het Internationaal ruimtestation ISS en schrijven een hier een krant over.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Hoe word je astronaut?
Veel mensen dromen er van om astronaut te worden. Je wordt het alleen niet zomaar, er komt namelijk heel wat bij kijken. In deze les leren leerlingen wat er voor nodig is om astronaut te worden.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Introductieles Retourtje ruimte
De introductie bij de lessen van Ruimteschip Aarde PO. Leerlingen maken kennis met het Internationaal ruimtestation ISS en de Nederlandse astronaut André Kuipers.
Po 7 - 8
Les
Omstandigheden op aarde
Leerlingen doen experimenten om de verschillen tussen de ruimte en aarde te onderzoeken.
Po 7 - 8
Les
Ruimteziek
Veel astronauten hebben last van ruimteziekte. Hoe kun je dat vergelijken met bewegingsziekte op aarde? Deze les laat leerlingen onderzoeken waar bewegingszieken ontstaan door experimenten te oen.
Po 5 - 6