Les
Welke kleding trek je aan?
Leerlingen leggen het verband tussen het weer en de seizoenen en welke kleding je op bepaalde momenten het beste kunt dragen om het niet te koud of te warm te hebben.
Po 1 - 2
Les
Vormen van een raket
Leerlingen onderzoeken een raket en ontdekken wiskundige figuren. Ook kijken ze een raketfilmpje en bouwen verschillende raketten.
Po 1 - 2
Les
Op reis naar de ruimte
De leerlingen volgen Flip de Beer. Hij gaat op reis naar de ruimte. Wat neemt hij allemaal mee? Door middel van een klassengesprek en een invulblad ontdekken leerlingen wat je op reis nodig hebt.
Po 1 - 2
Les
Landklimaat en zeeklimaat
Hoe komt het dat het 's zomers op het land warmer is dan aan zee? De leerlingen ontdekken met een proefje dat dit komt door het verschil in afkoeling van het land en het water.
Po 3 - 4
Les
Snel, sneller, snelst
Met een raket reis je naar de ruimte. Leerlingen maken een luchtraket en experimenteren met de raket zodat deze zo goed mogelijk vliegt.
Po 3 - 4
Les
Voel je een astronaut!
Deze les is uitermate geschikt voor in de gymzaal. Leerlingen ervaren hoe het is om astronaut te zijn op ruimtemissie. Daarna kunnen ze bedenken of ze zelf ooit astronaut willen worden.
Po 3 - 4
Les
Het rijdende ruimtevoertuig
Een voertuig rijdt niet zomaar vanzelf over ruig terrein. De leerlingen leren wat daarvoor nodig is en ontwerpen en maken een ruimtevoertuig dat op een andere planeet zou kunnen rijden.
Po 3 - 4
Les
Oost, west, thuis best
Om te ontdekken hoe een kompas werkt, maken de leerlingen er zelf één. Zo leren ze ook de windrichtingen kennen. Wonen ze zelf ten noorden, oosten, zuiden of westen van de school?
Po 5 - 6
Les
Kijk op de aarde
Hoe komt het dat topografische kaarten de aarde plat maken? Op internet kun je veel kaarten vinden. Leerlingen gebruiken Google Maps en maken verschillende kaartopdrachten.
Po 5 - 6
Les
Zoek je weg op de wereld
Om gemakkelijker je plaats op aarde te kunnen bepalen, is de aardbol verdeeld in lengte-en breedtegraden. Door een eigen bolmodel te maken ontdekken leerlingen waarom dit handig is.
Po 7 - 8
Les
Waar op de wereld ben je?
Hoe meet je de hoogte van een object? Met een sextant. Zeelui gebruikten de sextant vroeger ook om met behulp van de poolster te bepalen op welke breedtegraad ze waren. Dat kunnen de leerlingen ook!
Po 7 - 8
Les
Een vreemde planeet
Hoe worden planeten in ons zonnestelsel onderzocht? In deze les gaan leerlingen zelf "planeten" onderzoeken, zoals dat in het echt ook plaats vindt.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Het eetbare zonnestelsel
De acht planeten van ons zonnestelsel zijn niet even groot. In deze les leren de leerlingen de verhouding in grootte van de planeten.
Po 5 - 6
Les
Een echt ruimtepak
Leerlingen leren dat kleding je beschermt. Een astronaut in de ruimte moet ook goed beschermd zijn. Daarom draagt hij een bijzonder pak. De leerlingen maken een ruimtepak als afsluiting.
Po 1 - 2
Les
De planeten
De leerlingen leren over de acht planeten in ons zonnestelsel, terwijl ze actief bezig zijn met de planetendans in het lokaal.
Po 1 - 2