Les
Lesactiviteit: Wolk in een fles
Wolken ontstaan door een combinatie van luchtdruk, temperatuur en stofdeeltjes in de atmosfeer. De leerlingen bootsen dit na door een wolk in een fles te maken.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Lesactiviteit: Kompas maken
Waardoor is de aarde magnetisch? Met magneten en een zelfgemaakte kompas onderzoeken de leerlingen magnetisme en het aardmagnetisch veld.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Proefje: Maak een zonmobiel
De aarde en de maan draaien. Maar hoe draaien ze nu precies? De leerlingen ontdekken dat deze les door het maken van een zonmobiel dat inzicht geeft in deze draaibewegingen.
Po 3 - 4
Les
Proefje: Regenmeter maken
In deze les maken de leerlingen hun eigen regenmeter. Ze meten elke dag in de week hoeveel neerslag gevallen is en vergelijken hun metingen met de actuele weersvoorspellingen.
Po 3 - 4
Les
Proefje: Schaduwen tekenen
Leerlingen onderzoeken de veranderende schaduwen door het draaien van de aarde. Ze tekenen op twee verschillende momenten van de dag hun schaduw.
Po 3 - 4
Les
Proefje: Licht door wrijving
De leerlingen leren dat een vallende ster een steentje is dat door wrijving warmte en een lichtspoor achterlaat. Ze ervaren dit zelf door vonken te maken met een vuursteen.
Po 3 - 4
Les
Proefje: Het verschil tussen sterren en planeten
Tijdens deze groepsactiviteit ontdekken de leerlingen het verschil tussen een planeet en een ster. Ze leren dat planeten dwaalsterren zijn die niet altijd op dezelfde plek aan de sterrenhemel staan.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: De sterren en sterrenbeelden
De leerlingen beelden sterren uit en vormen samen sterrenbeelden. Ze leren in deze les wat sterrenbeelden zijn en ontdekken dat je in een rondje om de zon vanaf de aarde steeds andere sterren ziet.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: De maan
Hoe draait de maan om de aarde? In deze groepsactiviteit ervaren de leerlingen de bewegingen van de maan om de aarde.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Dag en nacht
Hoe ontstaat dag en nacht? Hoe draait de aarde om de zon? In deze groepsactiviteit beantwoorden de leerlingen deze vragen en ervaren ze zelf de beweging van de aarde.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Verandert de temperatuur?
Wat gebeurt er met de temperatuur op aarde als het drijfijs van de Noordpool en het landijs van de Zuidpool smelt? De leerlingen gaan dit deze les onderzoeken.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Verandert de waterspiegel?
Het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt. De leerlingen onderzoeken met ijsblokjes wat voor gevolgen dit heeft voor de stijging van de zeespiegel.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Maak een periscoop
Lichtstralen gaan altijd rechtdoor, maar ze weerkaatsen ook. De leerlingen leren over de weerkaatsing van licht door een periscoop te maken.
Po 5 - 6
Les
Proefje: Warm of koud?
De hoek die het zonlicht op het aardoppervlak maakt, bepaalt het seizoen. Deze les ontdekken leerlingen aan de hand van een proefje dat het zonlicht Nederland altijd onder een schuine hoek beschijnt.
Po 5 - 6
Les
Proefje: Onderzoek een komeet
Het onderzoeken van een komeet kan helpen om meer te weten te komen over het zonnestelsel en de aarde. In deze les doen leerlingen onderzoek op een model van een komeet.
Po 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Marslandschap maken
De planeet Mars is een verlaten, droge en stoffige planeet. Er groeit en leeft niets. Leerlingen maken een Marslandschap van klei.
Po 1 - 2
Les
Proefje: Laat de sterrenbeelden schijnen
Leerlingen leren dat sterren aan de hemel sterrenbeelden vormen. Ze laten sterrenbeelden schijnen door een sterrenbeeldlampion te maken.
Po 1 - 2
Les
Proefje: Ontwerp je raket
Leerlingen onderzoeken de vormen van een raket en ontdekken wiskundige vormen. Ze ontwerpen hun eigen 2D-raket en bouwen een 3D-raket met blokken.
Po 1 - 2