Gedeeltelijke maansverduistering

In de avond van dinsdag 16 juli is in Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. De eclips begint om 20:43 uur en eindigt om 2:20 uur. Het hoogtepunt is om 23:31 en met een beetje geluk is dan een gedeeltelijke bloedmaan te zien. Wil je de verduistering goed zien? Zoek dan een plekje met weinig omgevingslicht en goed zicht op het zuidoosten. N.b. de maan komt pas om 22:00 op.

De maan draait om de aarde in ongeveer 29 dagen tijd. Eén dag in de maand is het volle maan. De zon, aarde en maan staan dan ongeveer, maar niet precies in één lijn. Wij zien vanaf aarde dan het deel van de maan dat in de zon staat.

Tijdens een maansverduistering staan de zon, de aarde en de maan wel precies op één lijn. De maan staat dan een paar uur lang in de schaduw van de aarde. Bij een volledige verduistering krijgt de maan een rode gloed. Het rode licht ontstaat doordat de aardatmosfeer het rode zonlicht afbuigt richting de maan. Het witte licht komt op aarde terecht, of gaat langs de aarde rechtdoor. Maar een klein beetje licht wordt door de atmosfeer afgebogen. Het blauwe licht wordt sterk afgebogen en blijft gevangen in de atmosfeer – daarom is de lucht blauw. Maar het rode licht wordt maar een klein beetje afgebogen en komt gedeeltelijk op de maan terecht. Soms is de bloedmaan ook te zien bij een gedeeltelijke verduistering.


Lespakketten
Download hier het lespakket voor Groep 3-4

Zon, aarde, maan


Download hier het lespakket voor Groep 3-4 Hoe ziet de maan eruit

Download hier het lespakket voor Groep 7-8

Download hier het lespakket voor Klas 1-2