Maansverduistering

Vroeg in de ochtend van maandag 28 september 2015 kunnen we vanuit Nederland een totale maansverduistering zien. Deze begint om 2:11 uur, is maximaal om 4:48 uur en eindigt om 7:24 uur. Een totale maansverduistering kan heel indrukwekkend zijn: de maan krijgt een sterke rode gloed. Nu maar hopen dat het niet bewolkt is.

NOVA/Astronomie.nl maakte een animatie die laat zien hoe de maansverduistering van 28 september in Nederland zal verlopen.

Hoe ontstaat een maansverduistering?
Een maansverduistering ontstaat wanneer de aarde precies tussen de maan en de zon staat. In dit geval valt de schaduw van de aarde op de maan. De maan kleurt dan oranje/rood. Deze kleur ontstaat door het zonlicht dat door de aardatmosfeer wordt afgebogen richting de maan.
Een maansverduistering kan alleen optreden bij volle maan: alleen dan staat de aarde tussen de maan en zon. Toch hebben we niet elke maand een maansverduistering. Dat omdat de baan van de maan om de aarde een beetje geheld is; hij maakt een kleine hoek ten opzichte van het baanvlak van de aarde om de zon.
Daardoor gaat de maan niet altijd door de schaduw van de aarde. Meestal gaat de aarde vanaf de maan gezien boven of onder de zon langs.

Meer Informatie
hemel.waarnemen.com

Lespakketten
Download hier het lespakket voor Groep 3-4 Zon, aarde, maan
Download hier het lespakket voor Groep 7-8 Maansverduistering en de fasen van de maan
Download hier het lespakket voor Klas 1-2 Maanfasen en verduisteringen