VO
Project

CanSat competitie

Van september 2022 tot april 2023
Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. Leerlingenteams bedenken, bouwen en testen hun eigen satelliet. Ze nemen het op tegen teams uit het hele land. De tien beste teams krijgen de kans hun Cansat met een echte raket te laten lanceren tot 1 km hoogte.
Wat is CanSat?
CanSat is een competitie voor scholieren in de bovenbouw havo of vwo dat als profielwerkstuk gedaan kan worden. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet met een microprocessor en sensoren of bewegende onderdelen en testen deze. Alle teams mogen hun CanSat testen met een drone, en de beste teams mogen hun CanSat met een echte raket lanceren. De scholieren doen ervaring op in het bouwen van een apparaat dat aan specifieke eisen moet voldoen. Ook leren ze in een team samenwerken en plannen door hun individuele werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar de Europese competitie van ESA.
Hoe doe ik mee?
  1. Stel een team samen van 4 tot 6 leerlingen
  2. bedenk een spannende missie
  3. Stuur het ingevulde proposal, personal detail form en consent form¬†voor 14 oktober naar [email protected]

Je vindt alle documenten bij de downloads rechts op deze pagina. Na goedkeuring van je proposal krijgt het team een CanSat starterskit en kunnen de leerlingen gaan bouwen. Lees in de competition guidelines waaraan een goede proposal moet voldoen. Geef eventueel de webpagina voor leerlingen aan je leerlingen zodat ze snel kunnen ontdekken wat er van ze wordt verwacht. 
Docententraining
Voor een geslaagde deelname, is vooral een betrokken en enthousiaste houding vanuit de school van groot belang. De docent ondersteunt de leerlingen en is het eerste aanspreekpunt voor het schoolteam. Om je op weg te helpen, organiseren we een docententraining.
Planning CanSat 2022-2023
Onder voorbehoud
14 okt - Deadline proposal submission
12/19 nov - Docententraining
eind jan / begin feb - CanSat Testdag
eind maart - Lanceerdag
half apr - Prijsuitreiking
eind jun - Europese competitie
Compilatie CanSat competitie