PO/VO
Project
Terug naar Eigen project over ruimte- of sterrenkunde?

Bronnen

Zodra je een onderwerp gekozen hebt kan je gaan zoeken naar informatie over dit onderwerp. Het is hierbij belangrijk dat je ervan uit kan gaan dat de informatie klopt, dat de bron betrouwbaar is. Speciaal voor deze verzoeken van leerlingen hebben wij hier een aantal betrouwbare bronnen verzameld waar je informatie in het Nederlands kan vinden. Dit is in geen enkele zin een uitputtende lijst, maar kan je zeker helpen verder te komen in je werk.  

Je kunt hier een beknopte inleiding van de sterrenkunde aan de hand van 30 hoofdstukken vinden. Verder vind je hier actueel nieuws over sterrenkunde, vaak vanuit Nederlandse of Europese organisaties, komende hemelverschijnselen en informatie over telescopen. 

Officiële pagina van de European Space Agency speciaal opgezet voor kinderen. Hier kan je naast interactieve spellen, uitdagingen, wedstrijden en ESA nieuws, ook enorm veel begrijpbare informatie vinden over onder andere hemellichamen, ESA missies, satellieten en raketten, klimaat, verhalen van astronauten en hun belevingen van leven in de ruimte. 

Officiële Nederlandse pagina van de European Space Agency met actueel nieuws in het Nederlands en informatie over alle Nederlandse partner organisaties die bij ESA betrokken zijn zoals het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, SRON, NSO, en Space Expo. 

Officiële pagina van het NSO (Netherlands Space Office). Dit is het ruimtevaartagentschap van de Nederlandse overheid. Zij adviseren en realiseren het nationale ruimtevaartbeleid. Hier kan je actueel nieuws in het Nederlands over ESA missies, maar vooral over satelliettoepassingen vinden. 

Een initiatief van het NSO waar actuele satellietgegevens van Nederland kosteloos beschikbaar zijn gemaakt aan innovatieve bedrijven en instellingen, maar ook aan jou! Met weinig voorkennis kan je hier gemakkelijk verschillende satellietbeelden van Nederland, of bijvoorbeeld alleen van jouw woonplaats opvragen. Reis door de tijd en kijk hoe jouw omgeving vanuit de ruimte gezien veranderd.  

SRON (Netherlands Institute for Space Research) is het Nederlandse nationale expertise instituut voor wetenschappelijk ruimteonderzoek. SRON ontwikkelt onder andere instrumenten voor satellieten en analyseert de gegevens van deze instrumenten. Op deze pagina vind je nieuws en beknopte informatie over missies waar SRON bij betrokken is. De artikelen zijn voornamelijk in het Engels, maar er zijn ook artikelen in het Nederlands.  

Space expo is hét ruimtevaartmuseum van Nederland. Hoewel je op deze pagina niet veel informatie kan vinden, is een bezoek aan het museum uiteraard erg inspirerend en kan je daar met allerlei vragen over ruimtevaart bij de publieksbegeleiders terecht.

Astronieuws is de nieuwspagina van het magazine Zenit, in samenwerking met Alles over sterrenkunde en het NOVA Informatie Centrum. 

Actueel nieuws uit de ruimtevaart en sterrenkunde. Ook kan je hier informatie vinden over komende hemelverschijnselen, een stoomcursus sterrenkunde, en heel veel vraag en antwoorden. Mocht jouw vraag er niet bij zitten kan je deze hier ook mailen.  

Vlaamse Vereniging voor Sterrekunde, uitgegroeid tot het sterrenkundig forum in Vlaanderen. Hier vind je actueel nieuws over waarnemingen, jongerenverenigingen, werkgroepen en organisator van sterrenkijkdagen.

De JWG is de landelijke vereniging voor kinderen en jongeren van 8 tot 21 jaar die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde. Ze organiseren kampen, activiteiten en sterrenkunde-avonden. Niet een informatieve site, maar ben je geïnteresseerd in sterrenkunde, kijk dan of er ook activiteiten bij jou in de buurt zijn.

Een pagina vol met informatie over de sterren, de planeten en de rest van het heelal opgezet door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde. Speciaal geschreven voor de beginnende sterrenkundige met o.a. elektronische brochures met duidelijke uitleg over bijvoorbeeld de zon of over meteoren en een encyclopedie met uitgebreide informatie van redelijk eenvoudig tot gespecialiseerd over zo'n 350 sterrenkundige onderwerpen zoals aantrekkingskracht, zonnestelsel, planeten, planetoiden en meer.

Sterrenwacht Mercurius is een educatief centrum in Dordrecht dat sterrenkijkavonden en andere activiteiten organiseert. Daarnaast is hun site ook erg informatief. Je vindt hier informatie over ruimtevaart, het heelal, en weersverschijnselen.

Handige site waar gedetailleerde informatie over verschijnselen aan de sterrenhemel wordt gegeven. Denk aan wanneer je de planeten in de hemel ziet en waar, zons- en maansverduisteringen, maanfasen, zichtbaarheid van het ruimtestation ISS en hoeveel meteoren je kan verwachten te zien vannacht.

Nederlandse vereniging voor ruimtevaart voor ruimtevaartprofessionals, studenten en belangstellenden. Informatie over lezingen en presentaties, evenementen en hun glossy Ruimtevaart dat hier ook online in te zien is.

Site speciaal voor wat hulp bij natuurkunde voor de bovenbouw HAVO/VWO. Je vindt hier videolessen, samenvattingen, quizzen, oefenopgaves en examens. 

Informatie over telescopen voor beginnende amateurastronomen.

Een populairwetenschappelijke website over natuurkunde met artikelen over het Heelal, materie en deeltjes.

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Naast actuele weersvoorspellingen kan je hier ook veel over klimaat (-verandering), satellieten en aardbevingen vinden. 

Het grootste populairwetenschappelijke nieuwssite in Nederland en België. Hier vind je het laatste nieuws over wetenschap; astronomie, ruimtevaart, technologie, fysica, gezondheid, psychologie, biologie, weer, klimaat en geschiedenis. 
 
Het Nationaal Ruimtevaart Museum te Lelystad Airport vormt een integraal onderdeel van de expositie van het Luchtvaartmuseum Aviodrome. Op hun site vind je onder andere informatie over de ontwikkeling van het ISS en publiekslezingen.
 
Veel informatie over o.a. sterrenbeelden, ons zonnestelsel, ruimtevaart, maan- en meteorenkalender.

Informatie over zonsverduisteringen en hoe je deze veilig kunt bekijken en fotograferen.

Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Bij de KNVWS zijn bijna zestig regionale verenigingen, sterrenwachten en landelijk georiënteerde thematische verenigingen (werkgroepen) aangesloten. Wil je weten waar jij in de buurt sterren kan kijken, of met vragen terecht kan. Kijk dan op deze site.

Zenit is een magazine voor sterrenkunde, ruimteonderzoek, weer en klimaat. Op hun site kan je ook interessant actueel nieuws vinden. Let op, wel op flink hoog niveau.

NEMO Kennislink volgt wetenschappers in hun zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen en vertelt daarover op een toegankelijke manier. Hoewel NEMO Kennislink niet alleen over ruimtevaart en sterrenkunde bericht, is hier wel veel over te vinden. 

Sterrenkids is een samenwerking tussen de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop en Sonnenborgh museum en sterrenwacht in Utrecht. Op hun site kan je enorm veel vinden over ons zonnestelsel, het heelal, ruimtevaart, wat er aan de hemel staat, en hoe je metingen doet.

Kurzgesagt in het Duits, In-a-nutshell in het Engels, of kortgezegd in het Nederlands is een youtube-kanaal waarin wetenschap en de wereld waarin we leven op een makkelijke, begrijpelijke en speelse manier met animatie uitgelegd. Ruimtevaart en astronomie komen ook vaak aan bod. De video’s zijn niet in het Nederlands, maar bij veel video’s kan je wel ondertiteling aanzetten.  

Project onderdelen

Onderwerpen
Bronnen