Filter resultaten
Filter wissen
Les
Sterrenbeelden in 3D
Sommige sterren lijken een figuur voor te stellen, een sterrenbeeld. Staan deze sterren dan dicht bij elkaar? Tijdens deze les ontdekken de leerlingen of de sterren echt zo dichtbij elkaar staan.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Het zonnestelsel
Wat weten we van ons zonnestelsel? En hoe ver staan de zon en planeten van ons af? De leerlingen zoeken in deze les informatie op en maken met de hele klas een model van het zonnestelsel op schaal.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Afstanden meten in het heelal
Wetenschappers hebben een manier bedacht om te berekenen hoe ver de maan, zon en sterren van de aarde staan. De leerlingen maken kennis met deze methode en leren rekenen met gelijkvormige driehoeken.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Voedselkringloop
Het voedsel dat organismen in leven houdt wordt verkregen uit kringlopen. Kunnen we deze kringloop namaken voor lange ruimtereizen? In deze les leren de leerlingen hoe een voedselkringloop werkt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Maanmozaïek
De maan is een fascinerend object aan de hemel. Dan is hij er 's avonds, dan overdag. Soms heel, soms half. De les begint met een prentenboek en eindigt met het maken van heel grote maanmozaieken
Po 3 - 4
Les
De sterrenkaart
Kijken naar de sterren en je afvragen hoeveel er zijn. Hoe ze heten en waarom sommige sterren een sterrenbeeld vormen. Dat komt in de les aan de orde.
Po 3 - 4
Les
Een vreemde planeet
Hoe worden planeten in ons zonnestelsel onderzocht? In deze les gaan leerlingen zelf "planeten" onderzoeken, zoals dat in het echt ook plaats vindt.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Het eetbare zonnestelsel
De acht planeten van ons zonnestelsel zijn niet even groot. In deze les leren de leerlingen de verhouding in grootte van de planeten.
Po 5 - 6
Les
Ruimteziek
Veel astronauten hebben last van ruimteziekte. Hoe kun je dat vergelijken met bewegingsziekte op aarde? Deze les laat leerlingen onderzoeken waar bewegingszieken ontstaan door experimenten te oen.
Po 5 - 6
Les
Rosetta ontmoet de komeet
Deze les gaat over de Rosetta-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). De les bevat demonstraties en proefjes voor de leerlingen om zo kennis te maken met komeetonderzoek.
Po 7 - 8
Les
Astronautenpak
Een astronautenpak moet een ruimtereiziger goed beschermen. In deze les worden materialen getest zodat je weet welke je moet gebruiken voor een beschermende laag om de "ballonastronaut"
Po 7 - 8
Les
Magnetische velden
Magnetisme boeit leerlingen uitermate. Onzichtbare krachten trekken metalen aan. Magnetische velden kun je zichtbaar maken. In deze les gaan leerlingen dat op verschillende manieren onderzoeken.
Po 7 - 8
Les
Kun je leven op Mars?
Om op Mars te overleven moet je veel water meenemen en dat daar kunnen zuiveren. In deze les zoeken de leerlingen naar de beste zuiveringswijze zodat ze voldoende water hebben tijdens hun Marsmissie.
Po 7 - 8
Les
Met een katapult door de ruimte
De les en de video “Met een katapult door de ruimte” dagen leerlingen uit zelf een object te lanceren.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De koolstofcyclus
In deze les maken de leerlingen kennis met de ExoMars-missie, processen waarin koolstof
een rol speelt en de koolstofkringloop.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Ontwerp je luchtraket
In deze les maken leerlingen zelf een luchtraket, die ze testen en verbeteren.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Hoe hoog is dat?
Leerlingen leren hoe een satelliet hoogte kan meten en waar deze gegevens voor gebruikt worden. Daarna bouwen en spelen ze het Satellietspel. Ze zetten metingen om in code en maken een hoogtekaart.
Po 5 - 6
Les
Robots op Mars - een robot in Scratch
Leerlingen programmeren een virtuele Marsrover in Scratch en leren zo de basisprincipes van programmeren en besturen.
Po 7 - 8