Filter resultaten
Filter wissen
Les
Hoe hoog is dat?
Leerlingen leren hoe een satelliet hoogte kan meten en waar deze gegevens voor gebruikt worden. Daarna bouwen en spelen ze het Satellietspel. Ze zetten metingen om in code en maken een hoogtekaart.
Po 5 - 6
Les
Robots op Mars - een robot in Scratch
Leerlingen programmeren een virtuele Marsrover in Scratch en leren zo de basisprincipes van programmeren en besturen.
Po 7 - 8
Les
Robots op Mars - een mensrobot
Een introductie op computers en programmeren. Zonder computer! De ene leerling programmeert de andere leerling en leert spelenderwijs hoe ene computer werkt.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Zonnestelsel in een kring
Laat alle kinderen in een kring de beweging van de aarde, de zon en andere hemellichamen nadoen. Zo ontdekken de leerlingen hoe ons zonnestelsel is opgebouwd en hoe de planeten bewegen.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Hoe werkt een zonnepaneel?
Speel het zonnecelspel en experimenteer met echte zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen? Het kan ook met ruitjespapier en een zaklamp.
Po 7 - 8
Les
Kijken naar luchtvervuiling
In deze les werken de leerlingen met de satellietmetingen van stikstofdioxide.
Vwo 2 - 3
Les
Satellieten en Aardobservatie
NLT-module over hoe we de metingen van satellieten kunnen gebruiken om processen op aarde in kaart te brengen. De module gaat zowel over hoe de satellieten meten als hoe we de data kunnen gebruiken.
Vwo 5 - 6
Les
De atmosfeer van Mars
Wat zou er gebeuren als je op Mars rondloopt zonder bescherming? Leerlingen onderzoeken in deze les met twee proefjes waarom de atmosfeer belangrijk is voor het menselijk lichaam.
Po 7 - 8
Les
Pixel je ruimte
Leerlingen maken hun eigen pixelkunst en bestuderen de relatie tussen resolutie en de de hoeveelheid details die ze kunnen zien. Hoe zit dat met satellietbeelden?
Po 7 - 8
Les
Wat doet zwaartekracht?
Hoe werkt zwaartekracht eigenlijk? Ontdek het met een paar eenvoudige experimenten.
Po 1 - 2
Les
Het broeikaseffect
Zonder dampkring zouden we niet op aarde kunnen leven. En het broeikaseffect zorgt voor een lekkere temperatuur. Maar wat als er teveel broeikasgassen in de dampkring blijven hangen?
Po 7 - 8
Les
Broeikaseffect
Klimaatverandering, koolstofdioxide-uitstoot en het stijgen van de zeespiegel. Deze begrippen hebben te maken met het broeikaseffect. In deze les onderzoeken de leerlingen deze begrippen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Origami met zonnepanelen
Zonnepanelen van satellieten zijn groot en plat, maar een raket is rond en heeft maar weinig laadruimte. Hoe los je dat als ontwerper op?
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Eb en vloed
Wat is eb en vloed precies? En wat heeft de maan hiermee te maken? In deze les maken de leerlingen een model van de aarde en de maan en verklaren hiermee de getijden.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Waar woon jij?
Leerlingen bekijken hun plek in het heelal. Ze beginnen bij hun school, bedenken samen een woonplaats en zoomen daarna uit totdat de hele aarde in beeld is.
Po 1 - 2
Les
Tuinkers op Mars
Wil je wonen op Mars, dan moet je je eigen voedsel kunnen verbouwen. Daar heb je een gesloten ecosysteem voor nodig. In deze les beginnen de leerlingen eenvoudig met tuinkers in een afgesloten pot.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Nederland gezien vanaf boven
Met het Satellietdataportaal kun je veranderingen in het landschap goed monitoren.
Po 7 - 8
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Telescopen
In veel gebruiksvoorwerpen zitten lenzen. Hoe komt het dat lenzen dingen voor ons kunnen vergroten? In deze les gaan leerlingen onderzoeken hoe lenzen werken en bouwen ze zelf een telescoop.
Vmbo 1 - 2
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2