Filter resultaten
Filter wissen
Les
Proefje: Het verschil tussen sterren en planeten
Tijdens deze groepsactiviteit ontdekken de leerlingen het verschil tussen een planeet en een ster. Ze leren dat planeten dwaalsterren zijn die niet altijd op dezelfde plek aan de sterrenhemel staan.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: De sterren en sterrenbeelden
De leerlingen beelden sterren uit en vormen samen sterrenbeelden. Ze leren in deze les wat sterrenbeelden zijn en ontdekken dat je in een rondje om de zon vanaf de aarde steeds andere sterren ziet.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: De maan
Hoe draait de maan om de aarde? In deze groepsactiviteit ervaren de leerlingen de bewegingen van de maan om de aarde.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Dag en nacht
Hoe ontstaat dag en nacht? Hoe draait de aarde om de zon? In deze groepsactiviteit beantwoorden de leerlingen deze vragen en ervaren ze zelf de beweging van de aarde.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Verandert de temperatuur?
Wat gebeurt er met de temperatuur op aarde als het drijfijs van de Noordpool en het landijs van de Zuidpool smelt? De leerlingen gaan dit deze les onderzoeken.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Verandert de waterspiegel?
Het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt. De leerlingen onderzoeken met ijsblokjes wat voor gevolgen dit heeft voor de stijging van de zeespiegel.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Maak een periscoop
Lichtstralen gaan altijd rechtdoor, maar ze weerkaatsen ook. De leerlingen leren over de weerkaatsing van licht door een periscoop te maken.
Po 5 - 6
Les
Proefje: Warm of koud?
De hoek die het zonlicht op het aardoppervlak maakt, bepaalt het seizoen. Deze les ontdekken leerlingen aan de hand van een proefje dat het zonlicht Nederland altijd onder een schuine hoek beschijnt.
Po 5 - 6
Les
Proefje: Onderzoek een komeet
Het onderzoeken van een komeet kan helpen om meer te weten te komen over het zonnestelsel en de aarde. In deze les doen leerlingen onderzoek op een model van een komeet.
Po 6 - 7 - 8
Les
Proefje: Zonsverduistering
Soms is er ergens op aarde een zonsverduistering. De zon is dan overdag even niet te zien. Hoe komt dat? Onderzoek samen hoe een zonsverduistering ontstaat.
Po 5 - 6
Les
De grootte van de maan
Soms lijkt de maan klein, soms een stuk groter. Waar komt dat door? En hoe groot is de maan eigenlijk? In hun onderzoek naar de omvang van de maan leren de leerlingen werken met verhoudingen.
Po 5 - 6
Les
Hoe ontstaan marskanalen?
Leerlingen maken in deze les hun eigen marskanalen. Ze leren dat water ronde, natuurlijke kanalen kan vormen. Heel anders dan de rechte kanalen die mensen graven.
Po 5 - 6
Les
Oost, west, thuis best
Om te ontdekken hoe een kompas werkt, maken de leerlingen er zelf één. Zo leren ze ook de windrichtingen kennen. Wonen ze zelf ten noorden, oosten, zuiden of westen van de school?
Po 5 - 6
Les
Sterke lucht
Lucht is overal om ons heen. Je kunt het niet zien en toch drukt het op onze schouders. Hoe meet je dan zoiets? In deze les maken de leerlingen een barometer en houden de luchtdruk een paar dagen bij.
Po 5 - 6
Les
Hoe ver spring jij?
Wat is zwaartekracht precies? Door het doen van verschillende activiteiten in de gymzaal leren de leerlingen alles over zwaartekracht op aarde en op andere planeten.
Po 5 - 6
Les
Lichtweerkaatsing
Lichtstralen gaan rechtdoor, maar weerkaatsen ook. Hoe werkt dit? De leerlingen experimenteren met lichtweerkaatsing en maken een eigen periscoop om om een hoek te kunnen kijken.
Po 5 - 6
Les
Wat is tijd?
Tijd meten zonder instrumenten is lastig. De leerlingen leren dat de tijd op aarde niet overal hetzelfde is. Ze maken een eigen zandloper om de tijd te kunnen meten.
Po 5 - 6
Les
Seizoenen op de wereld
Welke seizoenen zijn er en hoe komt het dat deze veranderen? De leerlingen experimenteren met licht op aardbollen en krijgen zo meer inzicht in de afwisseling van seizoenen.
Po 5 - 6