Les
Reizen door het zonnestelsel
In deze les ontdekken leerlingen hoe de baan van een ruimteschip eruit ziet.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Met een katapult door de ruimte
De les en de video “Met een katapult door de ruimte” dagen leerlingen uit zelf een object te lanceren.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Het mannetje op de maan
De maan is een ronde bol aan de hemel. De leerlingen experimenteren met platte schijven en ronde bollen om te onderzoeken hoe de maan er werkelijk uitziet.
Po 1 - 2
Les
Het Marslandschap
De planeet Mars is een verlaten, droge en stoffige planeet. Er groeit niets en er leven geen dieren. Leerlingen vergelijken Mars met de aarde en maken een marslandschap.
Po 1 - 2
Les
Blijft Saturnus drijven?
Saturnus is de bekende planeet met de ringen. Saturnus is heel groot, maar zou op water blijven drijven. Leerlingen experimenteren in deze les met het drijven en zinken van verschillende voorwerpen.
Po 1 - 2
Les
Zon, aarde, maan
De maan draait om de aarde en die draait om de zon. In deze les maken leerlingen een mobiel die inzicht geven in deze bewegingen.
Po 3 - 4
Les
Hoe ziet de maan eruit
De maan verandert steeds van vorm aan de hemel. Over een bepaalde periode houden leerlingen deze fasen van de maan bij en leren ze te benoemen. Daarnaast luisteren ze ook naar "maan"muziek.
Po 3 - 4
Les
Waarom is Mars rood?
Op Mars zit veel ijzer in de bodem. Mars is de rode planeet. Wat die twee dingen met elkaar te maken hebben, ontdekken de leerlingen door zelf een proefopstelling te maken.
Po 3 - 4
Les
Meteorieten
Meteorieten zijn stukken steen uit de ruimte die op aarde gevallen zijn. Ze veroorzaken soms flinke kraters. Hoe kraters ontstaan en hoe die er uitzien ontdekken de leerlingen door te experimenteren.
Po 3 - 4
Les
De grootte van de maan
Soms lijkt de maan klein, soms een stuk groter. Waar komt dat door? En hoe groot is de maan eigenlijk? In hun onderzoek naar de omvang van de maan leren de leerlingen werken met verhoudingen.
Po 5 - 6
Les
Hoe ontstaan marskanalen?
Leerlingen maken in deze les hun eigen marskanalen. Ze leren dat water ronde, natuurlijke kanalen kan vormen. Heel anders dan de rechte kanalen die mensen graven.
Po 5 - 6
Les
Afstanden in het zonnestelsel
Hoe ver staan de planeten van de zon? De leerlingen maken een levend zonnestelsel. Daarvoor rekenen ze met grote getallen en leren die op schaal in beeld te brengen.
Po 7 - 8
Les
Een jaar op Mercurius
De dagen en jaren op Mercurius zijn heel anders dan die op de aarde. Deze les legt uit hoe het kan dat een jaar op Mercurius korter is dan een dag. Daar komt de rekenmachine bij van pas.
Po 7 - 8
Les
Waterdruppels
In deze les komen leerlingen er achter dat wolken heel verschillend kunnen zijn. Ook maken ze zelf een regenboog waarvan ze de kleuren kunnen benoemen.
Po 1 - 2
Les
Dieren in de kou
Leerlingen leren over verschillende soorten weer en kunnen benoemen hoe dieren zich aanpassen aan bijzondere weersomstandigheden.
Po 1 - 2
Les
Licht en donker
leerlingen ervaren de verschillen tussen licht en donker en kunnen natuurlijke en door de mens gemaakte lichtbronnen benoemen. Ook merken zij dat iets doen in het donker erg lastig is.
Po 1 - 2
Les
Welke kleding trek je aan?
Leerlingen leggen het verband tussen het weer en de seizoenen en welke kleding je op bepaalde momenten het beste kunt dragen om het niet te koud of te warm te hebben.
Po 1 - 2
Les
Warm en koud
De leerlingen experimenteren met ijsblokjes om de warmte van de zon te ontdekken. Wat is het verschil tussen in de zon staan en in de schaduw?
Po 1 - 2