Les
Zonsverduistering
Soms is er ergens op aarde een zonsverduistering. Hoe ontstaat die? Waarom zie je deze heel weinig? Leerlingen maken een opstelling van de aarde, maan en zon en ontdekken zo meer over dit fenomeen.
Po 5 - 6
Les
Sterrenbeelden en horoscopen
De leerlingen maken een werkstuk over een sterrenbeeld uit de dierenriem en leren dat sterren in hetzelfde sterrenbeeld niet allemaal op dezelfde afstand van de aarde staan.
Po 5 - 6
Les
Leven in het Melkwegstelsel
De Melkweg is een verzameling van stof, gas, miljarden sterren en is ontzettend groot. De leerlingen leren over de Melkweg en maken een eigen melkwegstelsel.
Po 5 - 6
Les
Kijk op de aarde
Hoe komt het dat topografische kaarten de aarde plat maken? Op internet kun je veel kaarten vinden. Leerlingen gebruiken Google Maps en maken verschillende kaartopdrachten.
Po 5 - 6
Les
Uit welk land komt deze raket?
Raketten komen uit verschillende landen. Hoe kun je zien uit welk land een raket komt? Leerlingen ontwerpen een raket en leren de vlaggen van verschillende landen te herkennen.
Po 5 - 6
Les
Voeding
Om in de ruimte te kunnen eten, krijgen astronauten speciaal voedsel mee. Dat moet natuurlijk wel gezond zijn. De leerlingen doen onderzoek naar de voedingsstoffen in verschillende producten.
Po 5 - 6
Les
Leven op andere planeten
Als er leven zou zijn op andere planeten, hoe zou dat er dan uitzien? De leerlingen denken na over hoe de omstandigheden op een planeet de vorm van leven beïnvloeden.
Po 5 - 6
Les
Een robotarm
Hoe repareer je een ruimtestation zonder naar buiten te gaan? Met een robotarm! De leerlingen maken een eigen robotarm en doen er experimenten mee.
Po 5 - 6
Les
Zoek je weg op de wereld
Om gemakkelijker je plaats op aarde te kunnen bepalen, is de aardbol verdeeld in lengte-en breedtegraden. Door een eigen bolmodel te maken ontdekken leerlingen waarom dit handig is.
Po 7 - 8
Les
Hoeveel weeg jij op andere planeten?
In deze les rekenen de leerlingen met hun gewicht op andere planeten en doen ze een zwaartekrachtexperiment dat het beste in de gymzaal kan plaatsvinden.
Po 7 - 8
Les
Kleuren in licht
Wit licht is opgebouwd uit verschillende kleuren. Dat is te zien in een regenboog.
In deze les bouwen de leerlingen een spectroscoop om de kleuren uit het witte licht zichtbaar te maken.
Po 7 - 8
Les
Waar op de wereld ben je?
Hoe meet je de hoogte van een object? Met een sextant. Zeelui gebruikten de sextant vroeger ook om met behulp van de poolster te bepalen op welke breedtegraad ze waren. Dat kunnen de leerlingen ook!
Po 7 - 8
Les
Communicatiesatellieten
De leerlingen brengen de positie van communicatiesatellieten in kaart en ontdekken waarom deze juist daar hun rondjes om de aarde draaien.
Po 7 - 8
Les
Brandstof voor de raket
Als je stoffen bij elkaar doet kan er een chemische reactie ontstaan: er ontstaan nieuwe stoffen en er kan gas vrijkomen wat je kunt gebruiken om een eigen raket te lanceren.
Po 7 - 8
Les
Hoe word je een ruimtevaarder?
De leerlingen doen onderzoek naar ruimtevaarders, astronauten en kosmonauten. Met een toneelstuk laten ze de hele klas zien wat ze hebben geleerd.
Po 7 - 8
Les
Waaraan herken je leven?
In deze les leren leerlingen de kenmerken van leven kennen. Ze doen een experiment met gist en ontdekken zo dat het niet altijd meteen duidelijk is of iets leeft of niet.
Po 7 - 8
Les
Biodiversiteit
Biodiversiteit is belangrijk voor een gezond ecosysteem. De biodiversiteit rond de school onderzoeken geeft leerlingen een idee over de veelheid van voorkomende levensvormen. De resultaten van het ond
Po 7 - 8
Les
In het ISS
Hoe overleef je in een ruimtestation dat rond de aarde zweeft. Verschillende systemen zorgen ervoor dat astronauten goed kunnen (over)leven. Terwijl dat op aarde juist heel vanzelfsprekend is.
Po 7 - 8