Doe mee aan de CanSat-competitie

Ontwerp, bouw en test je eigen satelliet
Ga jij dit jaar je profielwerkstuk maken, of een ander groot schoolproject doen? En zijn natuurkunde, techniek of informatica jouw favoriete vakken? Doe dan mee aan de CanSat-competitie. In deze wedstrijd maak je een satelliet (Sat) ter grootte van een frisdrankblikje (Can). De satelliet test je met behulp van een drone. De beste CanSats worden tot 1 km hoogte gelanceerd met een echte raket! De ontwerpers van de winnende CanSat gaan door naar de Europese finale. Inschrijven voor de CanSat competitie is vanaf september 2022 weer mogelijk.
Wat ga je doen?
De CanSat competitie loopt van half september tot eind april. Je kunt je in september 2022 inschrijven voor de competitie van 2022-2023.

In een leerlingenteam ontwerp, bouw en test je een CanSat. Dat is een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje. Jullie bedenken samen een missie voor de mini-satelliet en hoe je de CanSat die missie laat uitvoeren. Half oktober leveren jullie een voorstel in via [email protected]. Daarin staat jullie plan, de missie en aanpak. 

Als jullie worden toegelaten in de competitie, gaan jullie van start. Jullie krijgen een starterskit, bouwen de binnen- en de buitenkant, programmeren de software, zoeken technische oplossingen en testen of alles werkt. Ook zoeken jullie anderen om bij jullie project te betrekken. Over de voortgang van jullie project schrijven jullie een voortgangsrapport.

In februari is het tijd om de CanSat in het echt te testen. Met een drone wordt jullie CanSat losgelaten in de lucht. Jullie kunnen dan testen of de CanSat aan de voorwaarden voldoet, de juiste metingen verricht, de data verstuurt én of de kleine satelliet de val overleeft. Kijk dit filmpje om erachter te komen hoe de testdag eruit ziet.  

In februari leveren jullie ook het definitieve ontwerp in. Als jullie CanSat bij de beste tien ontwerpen hoort, wordt hij gelanceerd tot 1 km hoogte met een echte raket! Bekijk deze video om te zien hoe zo'n lanceerdag eruit ziet. Ook maken jullie kans om de competitie te winnen. Dan gaan jullie door naar de Europese finale. Halverwege april komt het project tot een eind en leveren jullie het eindverslag in.

Meer weten?