Om leerlingen op weg te helpen in het bedenken, opzetten en uitvoeren van hun klimaatonderzoek, hebben we vier hand-outs gemaakt. Op elke hand-out staat onder andere mogelijke onderzoeksvragen, ideeën voor grondmetingen en diverse bronnen. Ook staat het tijdspad van het project weergegeven. Er zijn vier hand-outs met elk een eigen onderwerp, u kunt ze hier rechts op de pagina onder het kopje "downloads" downloaden.
Droogte
Nederland wordt steeds droger. Deze klimaatsverandering is dichtbij huis waar te nemen. Leerlingen kunnen de impact hiervan in de eigen gemeente onderzoeken, brengt de droogte de waterafvoer in gevaar? Leerlingen kunnen bijvoorbeeld verschillende bodemtypen onderzoeken, metingen doen met een vochtcapaciteit-meter, de grondwaterstanden of neerslag van de afgelopen jaren in kaart brengen, of met satelliet data de bodemvochtcapaciteit van omliggende gebieden vergelijken.
Bekijk de video waarin een ruimte-expert uitlegt hoe sattelietmetingen gebruikt worden om bodemvochtcapaciteit te meten.
Bosbranden
De afgelopen jaren zijn er steeds bosbranden in Europa, vooral in Frankrijk en Spanje. Is dit ook de toekomst voor Nederland? Hoe herstelt een afgebrand bos zich? Hoe lang duurt dat? En verschilt dat ook per bos?
Luchtvervuiling
Vervuiling van de lucht kan gaan over verschillende stoffen. Fijnstof, CO2, methaan of NOx worden in de lucht uitgestoten. Via satellieten kunnen deze gassen gedetecteerd worden.
Bekijk de video waarin een ruimte-expert uitlegt hoe satellieten luchtvervuiling kunnen meten.
Onderwerp naar keuze
In het Climate Detectives project kunnen leerling elk onderwerp kiezen dat raakt aan klimaatverandering (en geschikt is voor een pws aardrijkskunde). Een lokaal klimaatprobleem heeft de voorkeur, zodat leerlingen de laatste fase van het project goed kunnen uitvoeren. Nadat de leerlingen het onderzoek hebben afgerond, gaan zij het probleem onder de aandacht brengen of een actie doen om het probleem op te lossen of te voorkomen.