Filter resultaten
Filter wissen
Les
Ruimteziek
Veel astronauten hebben last van ruimteziekte. Hoe kun je dat vergelijken met bewegingsziekte op aarde? Deze les laat leerlingen onderzoeken waar bewegingszieken ontstaan door experimenten te oen.
Po 5 - 6
Les
Rosetta ontmoet de komeet
Deze les gaat over de Rosetta-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). De les bevat demonstraties en proefjes voor de leerlingen om zo kennis te maken met komeetonderzoek.
Po 7 - 8
Les
Astronautenpak
Een astronautenpak moet een ruimtereiziger goed beschermen. In deze les worden materialen getest zodat je weet welke je moet gebruiken voor een beschermende laag om de "ballonastronaut"
Po 7 - 8
Les
Magnetische velden
Magnetisme boeit leerlingen uitermate. Onzichtbare krachten trekken metalen aan. Magnetische velden kun je zichtbaar maken. In deze les gaan leerlingen dat op verschillende manieren onderzoeken.
Po 7 - 8
Les
Kun je leven op Mars?
Om op Mars te overleven moet je veel water meenemen en dat daar kunnen zuiveren. In deze les zoeken de leerlingen naar de beste zuiveringswijze zodat ze voldoende water hebben tijdens hun Marsmissie.
Po 7 - 8
Les
De koolstofcyclus
In deze les maken de leerlingen kennis met de ExoMars-missie, processen waarin koolstof
een rol speelt en de koolstofkringloop.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Ontwerp je luchtraket
In deze les maken leerlingen zelf een luchtraket, die ze testen en verbeteren.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Hoe hoog is dat?
Leerlingen leren hoe een satelliet hoogte kan meten en waar deze gegevens voor gebruikt worden. Daarna bouwen en spelen ze het Satellietspel. Ze zetten metingen om in code en maken een hoogtekaart.
Po 5 - 6
Les
Robots op Mars - een robot in Scratch
Leerlingen programmeren een virtuele Marsrover in Scratch en leren zo de basisprincipes van programmeren en besturen.
Po 7 - 8
Les
Robots op Mars - een mensrobot
Een introductie op computers en programmeren. Zonder computer! De ene leerling programmeert de andere leerling en leert spelenderwijs hoe ene computer werkt.
Po 5 - 6 - 7 - 8
Les
Zonnestelsel in een kring
Laat alle kinderen in een kring de beweging van de aarde, de zon en andere hemellichamen nadoen. Zo ontdekken de leerlingen hoe ons zonnestelsel is opgebouwd en hoe de planeten bewegen.
Po 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Les
Hoe werkt een zonnepaneel?
Speel het zonnecelspel en experimenteer met echte zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen? Het kan ook met ruitjespapier en een zaklamp.
Po 7 - 8
Les
Kijken naar luchtvervuiling
In deze les werken de leerlingen met de satellietmetingen van stikstofdioxide.
Vwo 2 - 3
Les
Satellieten en Aardobservatie
NLT-module over hoe we de metingen van satellieten kunnen gebruiken om processen op aarde in kaart te brengen. De module gaat zowel over hoe de satellieten meten als hoe we de data kunnen gebruiken.
Vwo 5 - 6
Les
De atmosfeer van Mars
Wat zou er gebeuren als je op Mars rondloopt zonder bescherming? Leerlingen onderzoeken in deze les met twee proefjes waarom de atmosfeer belangrijk is voor het menselijk lichaam.
Po 7 - 8
Les
Pixel je ruimte
Leerlingen maken hun eigen pixelkunst en bestuderen de relatie tussen resolutie en de de hoeveelheid details die ze kunnen zien. Hoe zit dat met satellietbeelden?
Po 7 - 8
Les
Wat doet zwaartekracht?
Hoe werkt zwaartekracht eigenlijk? Ontdek het met een paar eenvoudige experimenten.
Po 1 - 2
Les
Het broeikaseffect
Zonder dampkring zouden we niet op aarde kunnen leven. En het broeikaseffect zorgt voor een lekkere temperatuur. Maar wat als er teveel broeikasgassen in de dampkring blijven hangen?
Po 7 - 8