Filter resultaten
Filter wissen
Les
Voorwaarden en bedreigingen
Welke factoren bepalen dat op aarde leven is en op andere planeten die wij kennen niet?
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Introductieles De ISS-krant
De introductie van de lessen van Ruimteschip Aarde VO. Leerlingen maken kennis met het Internationaal ruimtestation ISS en schrijven een hier een krant over.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Wat is magnetisme?
Wat wordt wel en niet aangetrokken door magneten? En hoe komt het dat de aarde magnetisch is? Met magneten en een zelfgemaakte kompas onderzoeken leerlingen magnetisme en het aardmagnetisch veld.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Tijd
Hoe las men vroeger de tijd? En hoe maakte men toen afspraken? Kon dit wel zonder smartphone, horloge of kalender? In deze les leren leerlingen door het doen van experimenten over de tijd.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Satellieten bekijken de aarde
Boven ons hoofd zweven zo’n 600 werkende satellieten. Maar wat doen ze eigenlijk? In deze les ontdekken leerlingen waar satellieten voor gebruikt worden en hoe het kan dat ze niet neerstorten.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De Oerknal
Het heelal is ontstaan door de oerknal. Wat is de oerknal eigenlijk? En zijn er nu nog sporen te vinden van deze gebeurtenis? In deze les gaan leerlingen op zoek naar antwoorden op deze vragen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Meteoren, meteorieten en kraters
De theorie dat dinosauriërs massaal stierven door een meteorietinslag is welbekend. Maar wat is en doet een meteoriet nou precies? In deze les doen leerlingen onderzoek naar de vorming van kraters.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
De zon, bron van energie
Vrijwel alle energie op aarde komt direct of indirect van de zon af. Hoe gebruiken we die energie? In deze les denken de leerlingen na over deze vraag en leren ze hoe een zonnecel werkt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Waterkringloop
Wij hebben water nodig om te kunnen overleven. Maar drinken wij eigenlijk hetzelfde water dat dinosaurussen vroeger dronken? In deze les zoeken de leerlingen uit hoe de kringloop van water werkt.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Navigeren met GPS
Veel mensen hebben een GPS-ontvanger. Maar hoe werkt dit systeem? De leerlingen ontdekken dat voor GPS een flink aantal satellieten nodig is. Ook doen ze zelf een plaatsbepaling.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Is er geluid in het heelal?
Geluid is er bijna altijd en overal, hier op aarde. Maar in de ruimte is het juist ontzettend stil. Aan de hand van een proef bedenken de leerlingen waarom je in de ruimte niets kan horen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Hoe word je astronaut?
Veel mensen dromen er van om astronaut te worden. Je wordt het alleen niet zomaar, er komt namelijk heel wat bij kijken. In deze les leren leerlingen wat er voor nodig is om astronaut te worden.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Navigeren
Om te navigeren gebruikte men vroeger de zon en sterren als hulpmiddel. In deze les maken leerlingen zelf een hoekmeter waarmee ze de hoogte van een object en hun positie op aarde kunnen bepalen.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Seizoenen op aarde
Waarom is het in de winter koud? En waarom is het in de zomer dan warmer? Met een zelfgemaakt model onderzoeken leerlingen de seizoenswisselingen en de verschillen tussen zomer en winter.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Kijken naar de hemel
Gedurende een dag zijn er aan de hemel vele kleuren te ontdekken. Hoe ontstaan deze kleurverschillen? Door middel van een aantal experimenten vinden leerlingen antwoord op deze vraag.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Draaien om de zon
Vroeger dacht men dat alle hemellichamen om de aarde draaiden. Dit bleek niet te kloppen. In deze les verplaatsen de leerlingen zich in de wetenschappers die ontdekten dat de aarde om de zon draait.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Waarom naar de ruimte?
Ruimtevaart is spectaculair en duur. Wat levert het op en wat hebben we er aan? De leerlingen kijken kritisch naar de ruimtevaart, bedenken een wetenschappelijk onderzoek en gaan in debat met elkaar.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2
Les
Heelalquiz
Wat weten uw leerlingen eigenlijk al van het heelal? Met deze quiz wordt de kennis van de leerlingen getest en worden de begrippen ruimtevaart en sterrenkunde geïntroduceerd.
Havo 1 - 2
Vwo 1 - 2