Filter resultaten
Filter wissen
Les
Lichtweerkaatsing
Lichtstralen gaan rechtdoor, maar weerkaatsen ook. Hoe werkt dit? De leerlingen experimenteren met lichtweerkaatsing en maken een eigen periscoop om om een hoek te kunnen kijken.
Po 5 - 6
Les
Wat is tijd?
Tijd meten zonder instrumenten is lastig. De leerlingen leren dat de tijd op aarde niet overal hetzelfde is. Ze maken een eigen zandloper om de tijd te kunnen meten.
Po 5 - 6
Les
Seizoenen op de wereld
Welke seizoenen zijn er en hoe komt het dat deze veranderen? De leerlingen experimenteren met licht op aardbollen en krijgen zo meer inzicht in de afwisseling van seizoenen.
Po 5 - 6
Les
De zonnewijzer
De zon verlicht de aarde. Vroeger maakten de mensen gebruik van de zon om de tijd af te lezen. Hoe deden ze dat? De leerlingen maken zonnewijzers om zelf de tijd te kunnen aflezen.
Po 5 - 6
Les
Zonsverduistering
Soms is er ergens op aarde een zonsverduistering. Hoe ontstaat die? Waarom zie je deze heel weinig? Leerlingen maken een opstelling van de aarde, maan en zon en ontdekken zo meer over dit fenomeen.
Po 5 - 6
Les
Sterrenbeelden en horoscopen
De leerlingen maken een werkstuk over een sterrenbeeld uit de dierenriem en leren dat sterren in hetzelfde sterrenbeeld niet allemaal op dezelfde afstand van de aarde staan.
Po 5 - 6
Les
Leven in het Melkwegstelsel
De Melkweg is een verzameling van stof, gas, miljarden sterren en is ontzettend groot. De leerlingen leren over de Melkweg en maken een eigen melkwegstelsel.
Po 5 - 6
Les
Kijk op de aarde
Hoe komt het dat topografische kaarten de aarde plat maken? Op internet kun je veel kaarten vinden. Leerlingen gebruiken Google Maps en maken verschillende kaartopdrachten.
Po 5 - 6
Les
Uit welk land komt deze raket?
Raketten komen uit verschillende landen. Hoe kun je zien uit welk land een raket komt? Leerlingen ontwerpen een raket en leren de vlaggen van verschillende landen te herkennen.
Po 5 - 6
Les
Voeding
Om in de ruimte te kunnen eten, krijgen astronauten speciaal voedsel mee. Dat moet natuurlijk wel gezond zijn. De leerlingen doen onderzoek naar de voedingsstoffen in verschillende producten.
Po 5 - 6
Les
Leven op andere planeten
Als er leven zou zijn op andere planeten, hoe zou dat er dan uitzien? De leerlingen denken na over hoe de omstandigheden op een planeet de vorm van leven beïnvloeden.
Po 5 - 6
Les
Een robotarm
Hoe repareer je een ruimtestation zonder naar buiten te gaan? Met een robotarm! De leerlingen maken een eigen robotarm en doen er experimenten mee.
Po 5 - 6
Les
Zoek je weg op de wereld
Om gemakkelijker je plaats op aarde te kunnen bepalen, is de aardbol verdeeld in lengte-en breedtegraden. Door een eigen bolmodel te maken ontdekken leerlingen waarom dit handig is.
Po 7 - 8
Les
Weerstation De Klas
Leerlingen maken hun eigen weerstation en leren omgaan met meetinstrumenten. Ze doen hun eigen metingen en verwerken die tot een weerjournaal.
Po 7 - 8
Les
Hoeveel weeg jij op andere planeten?
In deze les rekenen de leerlingen met hun gewicht op andere planeten en doen ze een zwaartekrachtexperiment dat het beste in de gymzaal kan plaatsvinden.
Po 7 - 8
Les
Kleuren in licht
Wit licht is opgebouwd uit verschillende kleuren. Dat is te zien in een regenboog.
In deze les bouwen de leerlingen een spectroscoop om de kleuren uit het witte licht zichtbaar te maken.
Po 7 - 8
Les
Geschiedenis van het heelal
Het heelal, de sterren en de planeten zijn ontstaan in de loop van miljarden jaren. Wij mensen bestaan nog maar relatief kort. Dat werken de leerlingen uit op een tijdlijn.
Po 7 - 8
Les
Wat is de invloed van de zon?
Leerlingen maken een opstelling van de aarde en de zon. Door daarmee te experimenteren komen ze erachter waarom we op aarde seizoenen hebben.
Po 7 - 8